Şanlıurfa’da temizlik işçisinin motivasyon kaynağı Aşık Mahzuni Şerif
Eyyübiye Belediyesi çalışanı olan 50 yaşındaki Tuldarı, çevresinde çocukluğundan beri halk şairi Mahzuni Şerif'e olan hayranlığıyla tanınıyor.
Sokakları süpürürken Mahzuni'nin eserlerini mırıldanan Tüldür, evinin bir odasında bazen saz çalarak, bazen de halk şairinin plak ve kasetleri arasından halk ozanının türkülerini dinleyerek günün yorgunluğunu atıyor.
Mehmet Nuri Tüldür, çocukluğunda Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlı köylerde çobanlık yaparken kaybolan keçisini bulmak için ahırları gezdiğini ve aynı zamanda müzik sesini duyduğunu söyledi.
Aşık Mahzuni Şerif'in sesini o dönemde ilk kez duyduğunu ve çok etkilendiğini belirten Tüldari, şöyle konuştu: “Ahırdan çıkarken bir ses duydum. O zamanlar elektrik yoktu, Aşık Mahzuni Şerif çalıyordu. ve etkilendim. Elbette onu görmemiştik. Elektrik olmadığında plaklar ve televizyonlar da yoktu.” “O günden bugüne kadar kendisini takip ettik. 1993 yılına kadar kasetlerini topladım ve tüm arşivini oluşturdum.” dedi.
Tuldarı, bir süre sonra rahatsızlandığını, askere gittiğinde tüm arşivlerini kaybettiğini ve büyük üzüntü duyduğunu söyledi.
Askerlik sonrası yeniden kaset toplamaya başladığını belirten Tüldür, şöyle konuştu: “Yeniden toplamaya, biriktirmeye, biriktirmeye başladık ama sonu yok. Şu anda Mahzuni'nin 45 plağının 453'ü elimde. ayrıca satın alın. 1970'lerden kalma kasetleri de var.” “90'lı yıllarda Avrupa'da yapılıp Türkiye'ye ulaşmayan kasetler de bende var. Aşkımız devam ediyor. Mahzuni'nin çocuklarıyla da tanışıyorum, dostluğumuz, sohbetimiz devam ediyor.” dedi.
Tüldür, saz çalmayı kendi çabalarıyla öğrendiğini ve sürekli halk şairlerinin eserlerini çaldığını söyledi.
“Benim için bunlarla yaşamak ruhuma şifadır”
20 yıldır gurur duyduğu temizlik işiyle uğraştığını ve günün yorgunluğunu mesai sonrası teslim alma arasında attığını kaydeden Tüldür, şöyle devam etti:
“Vardiyam bitince eve gidiyorum, duş alıyorum, üstümü değiştiriyorum. Odama gelip oturuyorum. Kasetleri izliyorum, huzur buluyorum. Plak dinlediğimde kendimi daha rahat hissediyorum. Huzur yani” Buraya geldiğimde gençleşiyorum. Benim işim bu nostaljileri bir araya getirip onlarla yaşamak.
Aşık Mahzuni Şerif'le hayattayken telefonda konuştuğunu, sanatçının oğulları Yetiş ve Ruşen Ali'nin isimlerini verdiğini söyleyen Tüldür, halk şairinin ailesiyle de zaman zaman görüştüklerini sözlerine ekledi.