İsrail, ABD'den Güney Afrika'ya soykırım davasını düşürmesi için baskı yapması çağrısında bulundu
Amerikan haber platformu Axios'un İsrail Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde, İsrail'in ABD Kongresi üzerindeki nüfuzunu nasıl istismar etmeye çalıştığının yeni bir örneği ortaya çıktı.
Barak Ravid imzalı habere göre İsrail, ABD Kongresi üyelerine hitap ederek, Uluslararası Adalet Divanı'nda kendisine soykırım davası açan Güney Afrika Cumhuriyeti'ne baskı yapılmasını istedi.
Hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'nin birçok üyesine hitap eden İsrailli yetkililer ve lobiciler, Kongre üyelerinden Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki yetkililere “soykırım davasına devam ederlerse bunun sonuçları olacaktır” mesajını iletmelerini istedi.
İsrail'e soykırım davası UAD'de açıldı
Güney Afrika Cumhuriyeti, 1948 Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle 29 Aralık 2023'te İsrail aleyhine UAD'ye dava açmıştı.
Güney Afrika, Gazze'deki durumun aciliyeti nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı'ndan ihtiyati tedbir kararı vermesini istemiş ve ihtiyati tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11 ve 12 Ocak tarihlerinde Hollanda'nın Lahey kentindeki Barış Sarayı'nda gerçekleştirildi.
Mahkeme, 26 Ocak'ta açıklanan tedbir kararlarında, İsrail'in Filistinlilere yönelik soykırım eylemlerinde bulunmasını önlemek, Gazze'ye temel hizmet ve insani yardım sağlamak ve soykırım delillerinin yok edilmesini önlemek için etkili ve acil tedbirlerin alınması gerektiğine hükmetti. .
İsrail'in bu ihtiyati tedbirlere uymaması üzerine Güney Afrika, 6 Mart ve 10 Mayıs tarihlerinde sunduğu taleplerde Uluslararası Adalet Divanı'ndan acilen yeni tedbirler uygulanmasını talep etmişti.
Mahkeme, 28 Mart ve 26 Mayıs'ta aldığı kararlarda, özellikle İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması ve Filistinlilere insani yardımın ulaştırılmasının sağlanması amacıyla ek tedbirler alınmasını emretmişti.
Davaya müdahale etmesi için 8 Ağustos'ta UAD'ye bildirimde bulunan Türkiye, Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya'nın ardından Güney Afrika-İsrail soykırımı davasını UAD'ye bildiren yedinci ülke oldu.