En yeni mobil iletişim teknolojileri Barselona’da tanıtıldı
Telefon şirketleri akıllı telefonlarının en son sürümlerini İspanya’nın Barselona kentinde 12’ncisi yapılan Dünya Mobil Kongresi’nde piyasaya sundu.
Telefon şirketleri akıllı telefonlarının en son sürümlerini İspanya’nın Barselona kentinde 12’ncisi yapılan Dünya Mobil Kongresi’nde piyasaya sundu.
Çinli teknoloji devi Huawei, rakipleri Apple ve Samsung’un yokluğunda P10 ve P10 Plus ile fuarda öne çıkmaya çalıştı.
Fakat en yeni teknolojinin ötesinde, fuarın yıldızı, 126 milyon adetle dünyada en çok satılan telefon modellerinden Nokia 3310’un yeni sürümü oldu. Telefon unutulmaz yılan oyunu ile yeniden geliyor.
Dünya Mobil Kongresi’nde cep telefonlarının yanı sıra, VR gözlüklerden akıllı iş ve yaşam sistemlerine yönelik uygulamalara ve yeni nesil 5G şebekelere kadar birbirinden farklı yeni teknolojiler de görücüye çıktı.
QUALCOMM 5G Teknik Pazarlama Direktörü Matt Branda:
“Sadece insanları birbirine bağlamak değil, aynı zamanda çevremizdeki her şey, araçlar, dronlar, sağlık hizmetleri de, hepsi bu 5G şebekesi ile birbirine bağlanıyor.”
Sanal, Artırılmış ve Karışık Gerçeklik teknolojisi genellikle oyun için bilinir. Fakat bu teknolojinin sağlık hizmetleri için çok pratik kullanım alanları da mevcut. HTC Vive gözlükleri tıp öğrencilerinin insan vücudunun içine ve aslında onu hissetmesine imkan veriyor.
VR Fundamental Kurucusu Chris Scattergood:
“VR çalışması sırasında, kemik, et ve farklı doku türleri arasındaki farkı hissetmek için kullanabileceğiniz kesici aygıtlardan bazılarını araca entegre ettik.”
Çekici ve sevimli ‘demir adam’ Pepper, SoftBank firmasının son kuşak robotu olarak karşımızda. İletişim kurduğu kişinin duygusal durumunu analiz edebiliyor ve hatta kitaplarla ilgili tavsiyelerde bile bulunuyor.
ITW Robot: “Artık e-kitap ile tüm kütüphaneyi her zaman yanında taşıyabilirsiniz, ama evde gerçek kitapların olması yine de hoşunuza gider, değil mi?”
Nicolas Boudot, SoftBank Robotics Satış Direktörü:
“Konuşurken tüm vücudunu ve beden dilini kullanan insanlar gibi davranmaları insanların çok ilgisini çekiyor. Bunun sonucu olarak da otellerde karşılama ve servisler hakkında müşterilere bilgi vermek üzere10,000 robot çalıştırılmaya başlandı.”
Robotların ve son kuşak dronların hayatımızı daha kolaylaştırdıkları iddia ediliyor. Carolyn Briggert’e göre dronlar örneğin arama-kurtarma görevleri için çok önemli hale geldi:
“Kaybolan bir kişiyi ararken termal kamera kullanmak size fayda sağlayacak. Çünkü o zaman arama çalışmalarını yalnızca vücut sıcaklığına yönlendirebilirsiniz. Böylece geniş bir alanı çok daha hızlı tarayabilir ve arama kısmından çok görevin kurtarma yönüne daha fazla odaklanabilirsiniz.”
“Bu, rüzgar türbinleri veya telekomünikasyon kuleleri gibi dikey yapıların denetleme çalışmalarını yapan herkes için çok yararlı. Aynı zamanda mimarlar için inşaatı devam etmekte olan binalar üzerindeki ilerlemeyi izlemede bir çok kolaylıklar sağlıyor.”
Önümüzdeki yıllarda kendi kendine çalışan otomobiller, internete bağlı evler ve daha akıllı şehirler için hazırlıklı olmamız gerekiyor.
Muhabirimiz Cristina Giner’in Barselona’dan bildirdiğine göre cep telefonları, teknoloji ve hiper bağlanabilirlik iletişim yöntemlerini dönüştürse bile, fuardaki en popüler etkinliklerden birinin, ticari anlaşmalar yapmaya çalışan şirketlerin yüz yüze görüşmeleri oldu.