ABD ve Suudi Arabistan savunma anlaşmasına ne kadar yakın?
Şimdilik ABD ve Suudi müzakereciler daha sonra İsrail'e sunulacak daha geniş bir paketin parçası olacak ikili bir güvenlik anlaşmasına öncelik verdiler.
ABD ile Suudi Arabistan arasında bir savunma anlaşması imzalamanın zamanı geldi.
Reuters'in 7 farklı kaynak tarafından doğrulanan haberine göre, Orta Doğu'da “büyük pazarlık” kapsamında öngörülen İsrail-Suudi normalleşme anlaşması hâlâ belirsiz olsa da, Biden yönetimi ve Suudi Arabistan şu anda bu konuda bir anlaşmaya varmaya hazır. ABD güvenlik garantileri ve sivil nükleer yardımı yaklaşık.
Anlaşma taslağını gören iki kaynağa göre belge, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e saldırısıyla ve savaşın başlangıcından bu yana baltalanan istikrarsız bölgeyi yeniden şekillendirmeye yönelik ABD öncülüğündeki çabaları ortaya koymayı amaçlayan ilke ve öneriler içeriyor. Gazze'de.
Muhtemel anlaşmanın, Gazze ihtilafının nasıl gelişeceğine ilişkin belirsizlik de dahil olmak üzere pek çok engelle karşı karşıya olan uzun vadeli bir strateji gibi göründüğünü kaydeden Reuters, diğer 5 kaynağa göre ABD'li ve Suudi müzakerecilerin şimdilik daha geniş bir düzeyde çalıştığını söyledi. . Daha sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya sunulacak olan anlaşmada, ikili güvenlik anlaşmasının pakete dahil edilmesi ön planda tutuldu.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller dün yaptığı açıklamada, İsrail'in de dahil olacağı bir sonraki büyük paketin ABD-Suudi kısmı konusunda “anlaşmaya çok yakınız” dedi ve ayrıntıların “çok yakında” çözülebileceğini öngördü. .
Amerika'nın Orta Doğu'da Çin'le ilgili kaygıları
Körfez'deki yabancı diplomatlara göre, savunma anlaşmasının bir kısmı ABD'nin, Çin'in silah alımlarını askıya alması ve Pekin'in ülkedeki yatırımını sınırlaması karşılığında Riyad ve Suudi Arabistan'ın daha gelişmiş ABD silahlarına erişimini savunmak için resmi garantiler vermesini içerecek.
Anlaşma müzakerelerini izleyen kaynaklara göre, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki güvenlik anlaşmasının, yapay zeka da dahil olmak üzere yeni gelişen teknolojilerin Riyad ile paylaşılmasını içermesi bekleniyor.
İsminin gizli kalmasını isteyen ABD'li bir yetkili Reuters'e anlaşmanın birkaç hafta içinde tamamlanması gerektiğini söyledi.
Gazze'deki savaş anlaşmayı nasıl etkileyecek?
Netanyahu'nun daha geniş bir anlaşmaya katılmak için karşılaşacağı koşulların arasında Gazze'deki savaşın sona ermesi ve bir Filistin devletine giden yolda anlaşmanın yer alması bekleniyor.
Netanyahu'nun şu ana kadar her iki koşula da kararlılıkla direndiği biliniyor.
Taraflar bundan ne kazanacak?
Ancak ABD'li yetkililer, Netanyahu'nun Suudi Arabistan'la ilişkileri geliştirmeye yönelik tarihi bir fırsatı kaçırmamasını umut ederken, İsrail'in şimdiye kadarki en sağcı hükümetinin çökmesini önlemek de dahil olmak üzere, onun altında bulunduğu iç siyasi baskıların da farkındalar.
Bu anlaşma, dünyanın en büyük petrol ihracatçısına ABD askeri koruması sağlarken, İsrail ile normalleşmeyi sağlayacak daha geniş bir anlaşma, iki uzun süredir düşmanı bir araya getirecek ve Çin'in bölgede ilerleme kaydettiği bir dönemde Riyad'ı Washington'a daha da bağlayacaktır.
Anlaşma aynı zamanda İsrail'in baş düşmanı İran'a karşı savunmasını güçlendirecek ve ABD Başkanı Joe Biden'a 5 Kasım başkanlık seçimleri öncesinde diplomatik bir zafer kazandıracak.
ABD'nin refahına yönelik endişe
Bu çabaların ötesinde Netanyahu'nun, ABD'nin daha yüksek sivil kayıplarına yol açabilecek bir operasyondan kaçınma çağrılarına rağmen, bir milyondan fazla Filistinliye ev sahipliği yapan güney Gazze kenti Refah'a askeri saldırı başlatma tehdidi, Washington'un en büyük baş ağrılarından biri.
Diğer Arap ülkelerinin de güçlü baskısı altında olan Suudi Arabistan, İsrail'in Hamas'a karşı savaşında kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkese ve bağımsız Filistin devleti olma yolunda somut adımlara yol açacak derhal ateşkes çağrısında bulunuyor.
Bu çabaların ötesinde Netanyahu, ABD'nin daha yüksek sivil kayıplarına yol açabilecek bir operasyondan kaçınma çağrılarına rağmen, bir milyondan fazla Filistinliye ev sahipliği yapan güney Gazze kenti Refah'a askeri saldırı başlatma tehdidinde bulunmaya devam ediyor.
Suudi Arabistan, İsrail'in Hamas'a karşı savaşında kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkese ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik somut adımlara yol açacak derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunuyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Miller, müzakerelere ilişkin olarak Suudi Arabistan'ın “Gazze'deki çatışma devam ederken” İsrail ile herhangi bir normalleşme anlaşması yapılmayacağını açıkça ifade ettiğini sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz gün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ortadoğu ziyareti sırasında İsrailli yetkililere “Suudi Arabistan ile normalleşmenin Gazze'de ateşkese de bağlı olduğunu” söyledi.
Antony Blinken, Ürdün ve İsrail'e gitmeden önce Salı günü Suudi Arabistan ile 7 Ekim'de başlayan Gazze-İsrail savaşından bu yana bölgeye yaptığı yedinci diplomatik ziyarete başladı.
Artık Amerikan seçimleri kapımızda
Biden yönetimi Suudi Arabistan'la savunma anlaşması planlarını açıklamaya yakın olsa da ABD başkanlık seçim kampanyasına girerken bunu gerçeğe dönüştürmek için zaman daralıyor.
Biden destekçilerinin 7 Ekim Hamas saldırısından önce üçlü görüşmelerde başlangıçta öngördüğü şey, Suudilerin İsrail ile normalleşme karşılığında ABD'den savunma garantisi almasıydı.
ABD yönetimi, Gazze'deki savaş devam ederken Riyad ile ayrı bir kanalda pazarlık yapıyor ve Netanyahu'yu savaşa katılıp katılmama konusunda karar vermeye zorlayacak “büyük pazarlık” teklifini sonuçlandırmaya çalışıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Miller, daha geniş paketin bileşenlerinin (ABD-Suudi anlaşması, İsrail ile potansiyel normalleşme ve Filistin devletine giden yol) hepsinin birbiriyle bağlantılı olacağını söyledi ve şunu ekledi: “Bunların hiçbiri ilerleyemez diğeri olmadan.”
NATO garantisi gibi mi olacak?
Tam olarak NATO anlaşmasına benzemesi beklenen ve ABD'nin Suudi Arabistan'a savunma garantisi vermeyi teklif ettiği anlaşmanın kongre onayı gerektirip gerektirmediği belli değil.
Ancak nükleer işbirliğine ilişkin herhangi bir anlaşmanın kongre onayı gerektirmesi gerekecek.
Suudi Arabistan ile olası bir anlaşmanın, Kongre üyelerinin çoğunun Riyad'ı Yemen'e müdahale etmek, petrol fiyatlarını desteklemek ve 2018'de İstanbul'da gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetindeki rolüyle suçladığı Kongre'de muhalefetle karşı karşıya kalacağı kesin.
Nükleer silahların yayılmasını önleme tedbirlerinin uzun süredir destekçisi olan Senatör Edward Markey, Çarşamba günü Demokrat Biden'a yazdığı bir mektupta, “korkunç bir insan hakları siciline sahip bir ülke” olan Suudi Arabistan'a, nükleer programını yalnızca barışçıl amaçlarla kullanma konusunda güvenilemeyeceğini yazdı. Riyad ise nükleer silah geliştirmeye çalışacağı görüşünü dile getirdi.