AKP’nin çevre bilançosu ağır: 2023 ekokırım yılı oldu

0

Türkiye’nin birçok yerinde doğal ve arkeolojik alanlarda tahribat yaratacak veya tahribat yaratacak projeler hız kesmeden devam ediyor. Amacı çevre kirliliğini önlemek, çevrenin ve doğanın korunmasını sağlamak olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2023 yılında doğanın yok olmasına neden olacak çok sayıda projeye onay verdi. Yaşam savunucuları doğal alanları korumaya çalışırken, , “yasal” engellerle karşılaştılar. Mahkemeler ve uzmanlar sermayenin yanında yer aldı. Bakanlık verilerine göre bu yıl en az 5 bin 559 projeye başlandı.

Ayrıca 4 bin 628 projeye “çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekmediği” gerekçesiyle karar verilirken, 527 proje “ÇED olumlu” ilan edildi. Hükümetin gözde şirketlerinden Cengiz Holding, Muğla’nın Bodrum ilçesinde koruma altındaki doğal alan Cennet Koyu’nda turizm merkezi çalışmalarına başladı. Limak Holding Milas’ta Akbelen Ormanı’na girdi. Aynı şekilde daha önce Fırat Nehri’ni siyanür karışımıyla zehirleyen Kanadalı Anagold firması da genişleme izni aldı.

MADENCİLİK SEVGİSİ ÜLKEMİZİ KAPLADI!

Uzmanların “yoksullaşan ülkeler madene yönelecek” yönündeki açıklamaları 2023’te birer birer gerçeğe dönüştü. Bu yıl Bakanlığa 1.132 yeni madencilik projesi için başvuru yapıldı. 992 proje için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Ayrıca yıllardır can savunucuları ve köylüler tarafından korunan ve kesintisiz gözetim altında tutulan Akbelen ormanına polis ve jandarma eşliğinde iş makineleri girdi. Limak Holding ve İÇTAŞ’ın ortak projesi olan YK Enerji’nin termik santraline kömür sağlamak amacıyla 740 hektar orman yok edildi. Ayrıca Bakanlık, Kanadalı Anagold Madencilik Şirketi’nin Erzincan İliç’te 2008 yılından bu yana işlettiği ve son yıllarda siyanür rezervinin sızması nedeniyle Fırat Nehri’ni zehirleyen Çöpler kompleksi madeninin genişletilmesine onay verdi.

Limak Holding’e bağlı Limak Çimento, bu yıl tamamı devlet ormanından oluşan 78,34 hektar, yaklaşık 110 futbol sahası büyüklüğündeki arazide maden işletmek için başvuruda bulundu.

CENNET KÖYÜNE GİRDİLER

Ülkenin birçok yerinde turizm adı altında otel geliştirme çalışmaları başlatılmış veya adımlar atılmıştır. 186 proje sunuldu ancak 170’i onaylandı.Mehmet Cengiz’in şirketi Cengiz Holding bu projelerin başında yer aldı. Aralık 2022’de Cennet Koyu’nda 101 apart oda ve 83 süit olmak üzere toplam 184 odalı proje için onay alan firma, bu yıl çalışmalara başladı. “Korunan doğal alan, sürdürülebilir koruma ve kontrollü alan” olması gereken alanda yıkıma iş makineleriyle başlandı.

ATIKLAR DOĞAYA DÖKÜLDÜ

Türkiye, 2023 yılı başında yüzyılın felaketiyle karşı karşıya kaldı. Resmi verilere göre, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ardından 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti. Pek çok ilde tarım arazilerine, sulak alanlara ve doğal yaşam alanlarına atıklar dökülüyor. Uzmanlar ve yaşam yanlısı savunucular, kamuoyuna sıklıkla açıklanan görüntülere tepki gösterdi. Ancak bu hatanın geri dönüşü mümkün olmadı.

Ayrıca Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği’nin (TMMOB) raporlarına göre, milyonlarca ton hafriyat depolama alanlarına taşınırken kamyon kasaları kapatılmadı. Tozun bölgeye yayılmasını önlemek için hiçbir şey yapılmadı. Ayrıca depolama alanlarının yer seçiminde öncelik çevre ve insan sağlığı değil, lojistik olanaklardı.

Öte yandan bölge vatandaşları hâlâ yardım beklerken, depremden etkilenen bölgelerdeki projeler de hız kesmedi. Depremden bir gün sonra Adana’da maden ve kimya üretim tesisinin inşaatı için çalışmalar başladı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

ekrem abi sitesi