Axis Communications 2024’de güvenlik sektörünü şekillendirecek teknoloji trenlerini açıkladı – TEKNOLOJİ
Axis Communications, 2024 yılında güvenlik sektörünü şekillendirecek teknoloji trendlerini açıkladı 2024’te güvenlik sektörünü etkileyecek beş önemli teknoloji trendi Axis, teknolojinin hızla geliştiği günümüz dünyasında güvenlik sektörünü etkileyecek beş temel teknoloji trendine dikkat çekiyor. Yapay zeka, analitik, siber güvenlik, sürdürülebilirlik ve düzenleyici faktörler gibi konular sektörün geleceğini her zamankinden daha fazla belirleyen temel faktörler arasında yer alacak. Teknolojinin hızla geliştiği günümüz dünyasında güvenlik sektörü beş temel teknoloji trendi tarafından şekilleniyor. Yapay zeka, analitik, siber güvenlik, sürdürülebilirlik ve düzenleyici kurumlar gibi konular sektörün geleceğini belirleyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Bu trendlere uyum sağlamak ve güvenliği daha etkili hale getirmek için sektör oyuncularının teknolojiyle entegre çözümlere odaklanması ve düzenleyici standartlara uyması gerekiyor. Teknolojinin insanların hayatlarına ve iş dünyasına yaygın bir şekilde nüfuz etmesi yeni bir gelişme değil. Ancak hayata entegrasyonunun derinliği, yeteneklerindeki ilerleme ve toplum üzerindeki etkisine dair farkındalığın artması her zamankinden daha önemli. Bu bağlamda küresel ölçekte jeopolitik sorunlar, ekonomik belirsizlikler, çevresel kaygılar ve insan hakları gibi pek çok trend, tüm teknoloji sektörleri için olduğu gibi güvenlik sektörü için de önemli sonuçlar doğuruyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Axis Communications Orta Asya ve Türkiye Satış Müdürü Ayşegül Demirkol, şunları söyledi: “Akıllı teknolojinin artan kullanımı doğası gereği hassas veriler topluyor ve diğer sektörler gibi uluslararası ticareti etkileyen jeopolitik konulardan da etkileniyor. Axis olarak, daha akıllı ve daha güvenli bir dünya yaratmak için yenilikler konusunda her zamankinden daha kararlı olmamız gerektiğine inanıyoruz. “Güvenlik sektörü olarak misyonumuz, sektörümüzü gezegenimizin ve insanlarımızın karşı karşıya olduğu kritik zorluklara yanıt verecek şekilde uyumlu hale getirmektir” diyor. “Her zaman olduğu gibi, dünyayı daha güvenli ve daha yaşanabilir bir yer haline getirmek için insan yaratıcılığının, teknolojik ilerlemelerin ve etik iş uygulamalarının birleştirilebileceği konusunda iyimseriz.” 2024’te güvenlik sektörünü etkileyecek 5 temel teknoloji trendi
- Güvenlik sektöründe yapay zekanın yaratıcı potansiyeli
Teknoloji trendi, yapay zeka ve derin öğrenmenin potansiyeline odaklanarak güvenlik yazılımında, özellikle de kameralarda ileri analitiklere vurgu yaptı. Bu ağda derin öğrenmenin yayılması hızlanıyor. Neredeyse tüm yeni ağ kameraları, analizlerin doğruluğunu önemli ölçüde artıran derin öğrenme yetenekleri içerir. Bu yetenekler, bulut çözümlerinin temelini oluşturarak ağır bant genişliği gereksinimlerini ortadan kaldırır ve bulut işlemlerini azaltır. Ancak 2023, üretken yapay zekanın kendine geldiği yıl oldu. Yapay zeka, kullanıcıların doğal dildeki talimatlarına ve sorularına dayalı olarak yeni içeriklerin (kelimeler, resimler ve hatta videolar) oluşturulmasını desteklemeye başladı. 2024 yılında yaratıcı yapay zekayı kullanan yeni güvenlik odaklı uygulamaların ortaya çıkmasını bekliyoruz. Operatörler sahnede olup biteni daha doğru ve verimli bir şekilde yorumlayabiliyor ve interaktif sorulara daha kullanışlı ve işlevsel yanıtlar sağlayarak müşteri desteği olarak da kullanılabiliyor. Ek olarak, yazılım geliştirmede yaratıcı yapay zekanın kanıtlanmış değeri, güvenlik sektöründe önemli bir avantaj sağlayacaktır. Elbette yaratıcı yapay zekanın riskleri ve olası sorunları konusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Hangi modellerin nasıl kullanılacağı tartışmalarında açık kaynak modellerin taşıdığı büyük risk göz ardı edilmemelidir.
- Çözümleri yönetmede verimlilik Hibrit mimari yönetimi
Hibrit çözüm mimarileri, özellikle şirket içi, bulut ve uç teknolojileri kullananlar artık güvenlik çözümlerinde standart hale geldi. Fonksiyonlar sistemin her aşamasında etkili konumlara dağıtılarak daha fazla esneklik sağlanır. Sonuçta sistem mimarileri satıcı tercihlerini değil müşteri ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Bir çözüm, satıcılara sistem öğelerine kolay erişim ve yönetim yeteneği sağlar, ancak satıcıların daha fazla sorumluluk alması ve müşterilerin üzerindeki yükü azaltması gerekir. Hibrit mimariler, çözüm yönetimi ve operasyonel süreçlerde otomatikleştirilmiş, yapay zekanın etkin olduğu kullanım örneklerini destekler; daha fazla sistem kullanılabilirliği, insan desteği ve yapay zekadan yararlanarak farklı örneklerin güçlü yönlerinden yararlanma olanağı sunar.
- Her zaman güvenlik ama insan sağlığı için güvenlik de bir o kadar kıymetli
Sağlık güvenliği ve güvenlik genellikle tek bir konu olarak ele alınır. Bunlar giderek daha fazla ayrı kullanım durumları olarak kabul ediliyor: Güvenlik ise hırsızlık, vandalizm, insanlara yönelik saldırılar vb. gibi kasıtlı eylemlerin önlenmesiyle ilgilidir. – Sağlık güvenliği, insanlara, eşyalara ve çevreye zarar verebilecek tehlikeler ve kasıtsız olaylarla ilgilidir. Can güvenliği kullanım örneklerinde video gözetimi ve analitiğinin kullanımı hızla artacak ve ilerlemeye devam edecektir. Bunların en önemli unsuru ne yazık ki iklim değişikliğidir. Bu sorunlar arasında aşırı hava koşulları, sel baskınları, yangınlar, heyelanlar, çığlar ve daha fazlası yer alıyor ve yetkililerin olası felaketlere karşı erken uyarı sağlayabilmesi ve uygun şekilde hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edebilmesi için video gözetimi, çevresel sensörler ve analitikler giderek daha fazla kullanılacak.
- Teknolojiyi etkileyen düzenlemelere uyum
Küresel ve yerel uyumluluk düzenleyicilerinin teknolojinin geliştirilmesi, uygulanması ve kullanımı üzerinde artan etkisi vardır. Bu konuda tedarikçilerin ve son kullanıcıların dikkat etmesi ve iş birliğine odaklanması gerekiyor. Yapay zeka, siber güvenlik, sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetim gibi konular, düzenleyici incelemelerin arttığı alanlardır. Satıcılar, müşteri uyumluluk gereksinimlerini desteklemek için teknolojilerini geliştirmeli ve kullanmalıdır. Bu, tedarik zinciri boyunca sürekli bakım, iyileştirme ve şeffaflık gerektiren, sürekli gelişen ve değişen bir endüstridir. Bu, güvenlik teknolojileri kullanıcıları için önemli bir güven sorunudur ve tedarik zincirindeki her halkanın kendi mevzuat uyumluluğunu desteklediğinden emin olmasını gerektirir. Sağlık ve güvenlik politikalarına ve güvenli çalışma uygulamalarına uyumu sağlamak için kuruluşlar bünyesinde video gözetimi kullanılacaktır. Örneğin, gerekli kişisel koruyucu ekipmanların (KKD) kullanımı; riskleri yönetmek, sağlık ve güvenlik direktiflerine uymak, düzenleyici gereklilikleri sağlamak ve kuruluşlarda koruma politikalarına ve güvenli çalışma uygulamalarına uygunluğu izlemek için yaygın olarak kullanılacaktır. İnsan hayatını etkileyen durumlar ortaya çıktığında, video gözetim araştırmaları giderek daha kullanışlı ve önemli bir araç haline gelecektir.
- “Toplam sistem” perspektifini benimseyin.
2024 yılında, güvenlik sisteminin her bir unsurunun etkisi giderek daha fazla incelenecek; tedarikçiler ve müşteriler çok çeşitli faktörleri giderek daha fazla izleyecek, ölçecek ve raporlayacak. Enerji tüketimi buna iyi bir örnektir. Bir video kamera nispeten az güç tüketebilir, ancak verinin aktarıldığı sunucular, santraller ve yönlendiriciler soğutma gerektiren büyük veri merkezlerinde bulunduğunda bu durum değişir. Bu toplam sistem perspektifi sektör için çok faydalıdır. Yeni teknolojilerde ve sistem düzeyinde faydalar sunan kameralarda yeniliklere yol açan bu gelişme, depolama alanını ve sunucu yükünü azaltan, sunucu soğutma gereksinimlerini azaltan kameralar geliştirmek için iyi bir fırsattır. Ürünün taşınması, paketlenmesi ve daha sürdürülebilir standart bileşenlerin kullanılması da bu konuda önemli rol oynayacaktır. Tedarik zincirinin uçtan uca görünürlüğü ve kontrolü esastır. Toplam sahip olma maliyeti (TCO) önemli olmakla birlikte, güvenlik tedarikçilerinin giderek önem kazanan finansal olmayan çevresel ve sosyal konular hakkında şeffaf olması gerekir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
—–Sponsorlu Bağlantılar—–