Batılı müttefikler, Yemen’de Husilere yönelik Amerikan ve İngiliz saldırıları konusunda bölündü

0

Beklentilerin aksine Cuma gününden bu yana İtalya, İspanya ve Fransa, ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki Husilere yönelik hava ve deniz saldırılarına kısmi destek aldı.

REKLAM

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki askeri operasyonunu protesto etmek amacıyla haftalardır Kızıldeniz’deki sivil ticaret gemilerini hedef alan İran destekli Husilere karşı mücadelede Batılı ülkelerin ikiye bölündüğü ortaya çıktı.

Beklentilerin aksine Cuma gününden bu yana İtalya, İspanya ve Fransa, ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki Husilere yönelik hava ve deniz saldırılarına kısmi destek aldı.

Askeri operasyonlara katılmayan üç ülke, on ülkenin operasyonu meşrulaştıran bildiriyi imzalamadı.

Hollanda, Avustralya, Kanada ve Bahreyn’in lojistik ve istihbarat desteği sağladığı operasyonlara Almanya, Danimarka, Yeni Zelanda ve Güney Kore ortak açıklamayla destek verdi.

Açıklamada ayrıca Husilerin teslim olmaması durumunda Kızıldeniz’de serbest ticaret akışının korunması için daha fazla önlem alınacağı uyarısı da yapılıyor.

İtalya: Sakinleştirici bir politika izlenmeli

Kızıldeniz’de “barışı sağlama” politikasını tercih ettiğini iddia eden Roma yönetimi, saldırılara katılmayı reddettiğini ve bildiriye imza atılmadığını duyurdu.

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto da hafta başında Reuters’e yaptığı açıklamada Husileri hedef alma konusundaki “isteksizliğini” açıkça belirtmiş ve bölgede yeni bir savaşı tetiklemeden saldırının durdurulması gerektiğini söylemişti.

Bir hükümet kaynağı da İtalya’nın operasyona katılmamasının iki nedeni olduğunu belirterek, bunları parlamentonun uzun onay süreci ve Kızıldeniz’de “barışı sağlama” politikası izleme tercihi olarak özetledi.

Birkaç saat sonra yapılan açıklamada hükümet şu ifadelere yer verdi: “İtalya, küresel ticaret akışı ve insani yardım açısından gemilerini savunma hakkına sahip olan müttefik ülkelerin operasyonlarını desteklemektedir.”

Fransa’dan operasyona “zımni” destek

Fransa Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin hamlesine “zımni” destek verebileceğinin sinyalini vererek, gerilimin tırmanmasından Husilerin sorumlu olduğunu belirten bir açıklama yaptı.

Ancak isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir Fransız yetkili, Fransa’nın ABD öncülüğündeki saldırılara katılmasının, Paris’in Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilimi azaltma çabalarındaki “kozunu kaybetmesine neden olabileceğini” söyledi.

İspanya ‘barışı teşvik etme’ operasyonunu reddetti

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, Madrid’in Kızıldeniz’deki askeri operasyona bölgede barışı teşvik etmek istediği için katılmadığını söyledi.

“Her ülke eylemlerini açıklamalıdır.” Robles şunları söyledi: “İspanya her zaman barış ve diyaloğa bağlı kalacaktır.” Bir açıklama yaptı.

Batı’daki Husi tehdidiyle nasıl mücadele edileceğine dair fikir ayrılıkları, geçen ay ABD ve bazı müttefiklerinin yoğun Kızıldeniz nakliye rotalarındaki sivil gemileri korumak için Refah Muhafızı Operasyonu’nu başlatmasıyla ön plana çıktı.

İtalya, İspanya ve Fransa, donanma gemilerini ABD komutası altına vermek istemedikleri için bu göreve katılmadılar.

Her üç ülke de şu anda Afrika Boynuzu açıklarındaki korsanlıkla mücadele operasyonunu destekliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom