Beyin ve sinir sistemimizin ‘sihirli’ dansı… Peki nasıl çalışıyor? Duyunca siz de şaşıracaksınız

0

YouTube’de “İnsan Koşulları” Kanalında yaptığı yayınlarla adından söz ettiren Alican Elkorek, beyin ve sinir sistemi hakkında önemli bilgiler paylaştı. tarafından hazırlandı “Beynimiz nasıl çalışır?” Elkorek, başlıklı videosunda hafıza, duygular, düşünceler, eylemler, uyku ve çok daha fazlasına dair değerli, güncel bilimsel bilgilere yer veriyor: “Beynimizin ve vücudumuzun nasıl çalıştığını hiç düşündünüz mü?” Sorusuna yanıt aradı.

Beyin ve sinir sistemi arasındaki ilişki ‘sihirli dans’ Elkorek, söz konusu videoda merkezi sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarındaki değişime dikkat çekti.

Elkorek şu bilgileri paylaştı;

“Bugün beynimizin ve sinir sistemimizin gizemli dünyasına derinlemesine bakacağız. Beynimiz sadece kafamızdaki bir organ değil, aynı zamanda merkezi beynimiz ile beynimiz arasında büyük bir etkileşimle entegre bir şekilde çalışan bir orkestradır. Sinir sistemi, omurilik ve gözler.

Doğduğumuz andan itibaren yaşadığımız her duygu, düşünce ve eylem bu göz-beyin-omurilik hattında yani merkezi sinir sistemimizde gerçekleşir. Bu, beynimizi ve vücudumuzu ayırmanın imkansız olduğu anlamına gelir.

Duygularımız ve düşüncelerimiz alçalıp akan bir dansın parçasıdır; Biz buna “durumlar” diyoruz. Aşık olduğumuzda, sinirlendiğimizde ya da duygusallaştığımızda vücudumuzda çeşitli kimyasal reaksiyonlar meydana gelir.
Sinir sistemimiz biyolojik varlığımızın temelini oluşturur. Hissettiğimiz her şey, yaşadığımız her an bu karmaşık sistemin içinde şekilleniyor. Bu süreci günlük hayatımızda nasıl avantaja dönüştürebileceğimizi öğrenmek için İnsanlık Durumu bölümlerini Youtube ve Instagram’dan takip edebilirsiniz.

Şimdi öncelikle beynimizde ve vücudumuzda neler olduğunu biraz daha detaylı anlamaya çalışalım.

MERKEZİ SİNİR SİSTEMİMİZİN VE BEYNİMİZİN İŞLEVLERİ NELERDİR?

1. Algıla/Hisset: İnsanlar olarak dünyayı beş duyumuzla algılarız. Vücudumuz ve beynimiz sorgulamadan, durmadan sürekli algılamaya devam eder. Bu hisleri algılayabilir ve onlarla nasıl etkileşim kuracağımıza karar verebiliriz. Diğer canlılar gibi biz de çevremizle benzersiz duyularımızı kullanarak etkileşime gireriz. Örneğin: Şu anda ayağınızı bir şey sıkıştırsa bunu hissedersiniz. Başınıza bir şey gelirse göreceksiniz. Algılama pasiftir.

2.Algı/Anlama: Algılamak, algıladığımız durumu anlayıp ona göre hareket etmek demektir. Zihinsel sahnemizdeki ışığı istediğimiz yöne yönlendirebilme yeteneğimiz algımızı şekillendirir. Bu, çevremizi bilinçli olarak değerlendirmemizi ve anlamamızı sağlar. Örneğin: Eğer sizden sağ ayağınızı hissetmenizi istersem bunu yapabilirsiniz.

3.Duygular: Sinir sistemimizin önemli işlevlerinden biri de duyguları düzenlemektir. Nörologlar, psikologlar ve filozoflar yıllardır duyguların anlamını ve nasıl çalıştıklarını tartışıyorlar. Ancak görünüşe göre bu süreç sinir sistemimizde çeşitli kimyasal ve elektriksel döngüler yoluyla gerçekleşiyor. Bu duygular genellikle kontrolümüz dışında ve başımıza gelen duygular olarak algılansa da aslında onları dönüştürmek ve düzenlemek mümkündür.

GFJHFGJ

4. Düşünün: Düşünce yollarımızı keşfetmek, yönlendirmek ve istediğimiz gibi şekillendirmek, olumlu düşünce zincirlerini seçmek beynimizle bedenimiz arasındaki iletişimi güçlendiren bir süreçtir. Düşüncelerimizi geçmiş deneyimlerimizden veya gelecek projeksiyonlarımızdan seçerek hem ders alabilir hem de geleceğe yönelik planlar yapabiliriz.

5. Harekete geçin: Yaşam boyunca taşıdığımız duyumlar, algılar, duygu ve düşünceler zamanla görünür eylemlere dönüşür. Yazmak, paylaşmak, yaratmak, tasarlamak, çalışmak ve üretmek gibi eylemlerimiz bu dünyada bıraktığımız izlerin temelini oluşturur.

Beynimiz ve merkezi sinir sistemimiz birbiriyle sürekli etkileşim halinde olan karmaşık bir dansın parçalarıdır. Bu sistemi anlamak ve kullanmak günlük yaşamımızı daha bilinçli, daha kontrollü ve daha anlamlı hale getirebilir.

Şimdi biraz daha derine inelim ve en sevdiğimiz konulardan birine bakalım:
“Nöroplastisite”ye odaklanalım.

NÖROPLASTİSİTE: BEYNİN DEĞİŞEN YÜZÜ

Değişimin formülünü öğrenmek ister misiniz?

Kendimizi değiştirmek, yeni bir beceri öğrenmek veya bir dil, enstrüman, spor, alışkanlıklar ya da derin öğrenme süreçlerini içeren herhangi bir şey için yaşam boyu motivasyon kazanmak istediğimizde, nöroplastisite bu hedeflere ulaşmanın anahtarıdır. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde beynimizin belirli bir konuyla ilgili yeni nöronlar oluşturmasına izin vermek oldukça kolaydır. Ancak yaşınız ilerledikçe biraz daha fazla çaba gerektirse de bu süreç hala tamamen mümkündür.

JHKGK

Bu noktada adrenalinin salınımı yani konsantrasyonu nöroplastik gelişimimizi arttırmada önemli bir faktördür. Konsantre oldukça sinirsel bağlantılarımız güçlenir. Konsantrasyon yeteneğimiz arttıkça beynimizde ve sinir sistemimizde kalıcı değişiklikler meydana gelir. Yoğunluğumuz ve süremiz ne kadar büyük olursa, nöroplastisiteye ulaşma sürecimiz de o kadar etkili olur. Heyecan ve gerginlik, öğrenmeyi ve konsantrasyonu artırarak bu sürece katkıda bulunan uyaranlar arasındadır.
Unutulmaması gereken önemli bir detay, bu yeni nöronların oluşumunun ve güçlenen bağlantılar arasındaki iletişimin öğrenme sırasında değil, uyku sırasında gerçekleştiğidir. Uyku, iyi öğrenme ve nöroplastisite için önemli bir faktördür.

İşte bu kısa özette beyin ve sinir sisteminin karmaşıklığını anlamaya çalıştık. Sinir sistemimizin şefiyle beynimizin ve vücudumuzun orkestrasını yönetiyoruz. Gözlerimiz bu muhteşem orkestranın ve beynin bir parçasıdır. Bu yapı, hissetme, hissetme, hissetme, düşünme ve hareket etme yeteneklerini kullanarak iç dünyamızı dış dünyamıza bağlayan enerji ve iletişim döngüsünü sürdüren, doğanın tasarladığı gelişmiş bir sinir sistemidir. Öncelikle biraz zaman ayırıp bu sürecin bir parçası olduğunuz için minnettar olmanıza yardımcı olur.

Otonom sinir sistemimize hakim olmak günümüzün en büyük trendlerinden biridir. Bu sistemi anlamak ve düzenlemek, iç dünyamızı keşfetmek ve kontrol etmek için temel bir yetenektir. Biz değiştikçe çevremiz de değişiyor; Biz öğrendikçe çevremiz de öğrenir; Çevremiz öğrendikçe dünya değişir.

Bu küresel bakış açısı beynimiz ve sinir sistemimiz arasındaki etkileşimi anlamamıza yardımcı olmayı amaçlıyor. “Gelecekteki makalelerde bu bilgiyi daha derinlemesine incelemeye ve bunu günlük yaşamlarımıza nasıl uygulayacağımızı keşfetmeye devam edeceğiz.”

“BEYİN NASIL ÇALIŞIR?” YOUTUBE’DA VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Günün önemli manşetleri
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Kocası dehşete düşürdü!  7 aylık bebeğiyle birlikte gözaltına alındıKocası dehşete düşürdü! 7 aylık bebeğiyle birlikte gözaltına alındı
Evde ölü bebek doğuran kadın hayatını kaybettiEvde ölü bebek doğuran kadın hayatını kaybetti
Bağlaması Erdoğan'a verildi!Bağlaması Erdoğan’a verildi!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

ekrem abi sitesi