BOTAŞ ile Total 10 yıllık LNG anlaşması imzaladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, “Farklı kaynakları karıştırarak Türk harmanı yaratıyoruz. Bu harmanı Avrupa'ya sunabiliriz.”
Türkiye doğalgaz arz yelpazesini genişletmeye yönelik tedbirler almaya devam ediyor. Daha önce 3 global firmayla imzalanan anlaşmalara bir yenisi daha ekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın ABD temasları sırasında BOTAŞ ve TotalEnergies, LNG konusunda 10 yıllık anlaşma imzaladı. Anlaşmayla Total, 2027 yılından itibaren her yıl yaklaşık 1,6 milyar metreküplük toplam 16 LNG kargosu tedarik edecek. BOTAŞ, LNG'nin bir kısmını ABD'deki yakıt ikmali limanlarından, bir kısmını da Türkiye ve Avrupa terminallerinden alabilecek. .
İmza töreninin ardından açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin 50-55 milyar metreküp tüketimle Avrupa'nın dördüncü büyük doğalgaz piyasası olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Gazların karıştırılmasıyla Türk harmanı yaratılıyor. Türkiye'deki farklı kaynaklardan.” Biz yaratıyoruz. “Artık bu karışımı Avrupa'daki müşterilere, özellikle de Güneydoğu Avrupa'da gaza ihtiyaç duyan ülkelere sunabiliyoruz.” dedi.
HEDEF DOĞALGAZ MERKEZİ OLMAK
Güçlü altyapısı sayesinde farklı kaynaklardan aldığı doğal gazı depolayabilen Türkiye, doğal gaz merkezi olma hedefine doğru stratejik adımlar atıyor. ABD'nin Houston kentinde düzenlenen Gastech 2024 fuar ve konferansı kapsamında küresel enerji şirketi TotalEnergies ile BOTAŞ arasında anlaşma imzalandı. Anlaşmaya Bakan Bayraktar eşlik ederken, anlaşmayı BOTAŞ Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ve TotalEnergies LNG Kıdemli Başkan Yardımcısı Gregory Joffroy imzaladı.
TEDARİK PORTFÖYÜ ÇEŞİTLENDİRİLDİ
Anlaşmaya göre; TotalEnergies, 2027 yılından itibaren her yıl yaklaşık 1,6 milyar metreküplük 16 adet LNG kargosu tedarik edecek. BOTAŞ, LNG'nin bir kısmını ABD'deki yakıt ikmal limanlarından, bir kısmını da Türkiye ve Avrupa terminallerinden alabilecek. Anlaşmayla Türkiye'nin doğal gaz arz portföyü çeşitlendirilecek. Bu ve benzeri anlaşmalarla BOTAŞ ilave operasyonel ve ticari yetenekler kazanacak ve küresel pazarda güçlenecek.
UZUN VADELİ ANLAŞMALAR
İmza töreninin ardından yaptığı açıklamada Bakan Bayraktar, amacının doğalgazın farklı kaynaklardan temini olduğunu ve bu doğrultuda altyapı yatırımları yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Yaptığımız yatırımlarla bugün Türkiye doğalgaz ihtiyacının yarısını rahatlıkla karşılamayı başardı. Yıllık gaz gereksinimi sıvılaştırılmış formda “Artık sadece bir noktada yaptığımız anlaşmalarla uzun vadede yaptık LNG kargo alımlarımızı genişletebiliyoruz.” söz konusu.
10 YILI KAPSIYOR
Bayraktar, Total ile yapılan anlaşmanın 10 yılı kapsadığını kaydederek, şöyle konuştu: “2027 yılından itibaren 10 yıl boyunca her yıl yaklaşık 1,6 milyar metreküp LNG olmak üzere toplam 16 kargonun Türkiye'ye teslimini kapsıyor”. Yani toplamına baktığınızda 16 milyar metreküplük bir anlaşma var.” dedi.
KAPASİTE 80 MİLYAR METREKÜP
Türkiye'nin mevcut altyapısıyla ihtiyaç duyulandan daha fazla gaz alabileceğini belirten Bayraktar, Sakarya gaz sahasındaki üretim, uluslararası gaz boru hatları ve LNG altyapısıyla Türkiye'nin girdi kapasitesinin rahatlıkla 80 milyar metreküp civarına ulaşabileceğini söyledi.
GERİ KAZANINI AVRUPA'YA İHRAÇ EDECEĞİZ
Bayraktar, Türkiye'nin 50-55 milyar metreküp tüketimle Avrupa'nın dördüncü büyük doğal gaz pazarı olduğunu dikkate alarak kalan miktarı Avrupa'ya ihraç edebileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Birçok kaynaktan gelen gazları Türkiye'de karıştırarak bir Türk harmanı oluşturuyoruz. Artık bu karışımı Avrupa'daki müşterilerimize, özellikle Güneydoğu Avrupa'daki gaza ihtiyaç duyan ülkelere sunabiliyoruz. Şu anda Türkiye ve BOTAŞ gibi daha büyük miktarlarda yapacağımız bu gazı Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'a da ihraç ediyoruz.” dedi.
YENİ ANLAŞMALAR OLABİLİR
Daha rekabetçi, daha ucuz ve daha esnek sözleşme koşullarını uygun şartlarda sunanları değerlendirerek bir gaz portföyü oluşturduklarını anlatan Bayraktar, “Elbette bu türden yeni anlaşmalar da yapılabilir. Ülkemize gazı en ucuz kaynaktan, en rekabetçi şartlarda ulaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. dedi.
4 AYDA 4 TEKLİF
Bu son anlaşmayla Türkiye, sıvılaştırılmış doğalgaz alanında son 4 ayda 4 uzun vadeli anlaşmaya imza attı. BOTAŞ, geçtiğimiz mayıs ayında 2 ayrı şirketle 10 yıllığına LNG alımı konusunda anlaşmaya vardı. Eylül ayında BOTAŞ ve Shell, 2027'den başlayarak 10 yıllık bir süre içinde yılda yaklaşık 4 milyar metreküpe eşdeğer toplam 40 LNG kargosu teslim etme konusunda anlaşmaya vardı.