Darphane'nin kaçak ve kayıt dışı kişilere tepkisi
İHA
Oluşturulma tarihi: 08 Aralık 2024 12:56
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Ulusal Araç Tanımlama Sistemi (UTTS) kapsamındaki sistem ekipmanlarına ilişkin satın alma ve ihale prosedürüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamada, İsrail veya Kanadalı bir şirket tarafından UTTS kapsamında herhangi bir yazılım denemesi, veri depolama hizmeti veya donanım satın alımı yapılmadığı ve açıklamaların gerçeği yansıtmadığı vurgulanıyor.
Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Genel Müdürlüğümüz tarafından Ulusal Araç Tanıma Sistemi (UTTS) projesine ilişkin birçok duyuru ve bilgilendirme yapılmış olmasına rağmen, şu ifadeler görülüyor: Asılsız iddiaların bazı çevrelerde sürekli gündeme getirilmeye devam edildiği ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına şu açıklamaların yapılması gerekiyordu:
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Genel Müdürlüğümüz, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında farklı sektörlerde dünyanın en büyük ürün izleme projelerini başarıyla uygulayan ve kamu gelirlerine önemli katkı sağlayan köklü bir kuruluştur. Ülkemizi bu yüksek teknolojili sistemlerle Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, birçok ülkede ticari işleyişi aksatan ve ekonomik kalkınmayı olumsuz etkileyen temel sorunlardan biri olan kayıt dışı faaliyetlerle mücadele alanında rekabetçi ürün izlenebilirliği çözümleri geliştirmektedir. Kamu kurumları için gerekli olan ürün izlenebilirlik sistemleri, tedarik zincirinde söz konusu ürünlerin risklerine bağlı olarak özel yazılımlar, güvenli malzemeler ve ileri teknolojiye sahip cihazlar ve farklı güvenlik seviyeleri kullanılarak Genel Müdürlüğümüz tarafından geliştirilerek devreye alınmaktadır.
Ülkemizde vergi kayıplarının yaşandığı sektörlerden biri olan akaryakıt sektöründe, yıllık 995 milyar TL tutarındaki akaryakıt satışında düzensiz tahsilat ve düzenlenen faturalar nedeniyle her yıl milyarlarca lirayı bulan vergi kayıpları meydana geliyor. ve bu kayıplar artmaya devam ediyor. her yıl artıyor.
Akaryakıt alımlarında artık yeni nesil ödeme kayıt cihazlarına plaka bilgisi manuel olarak girilmektedir. Akaryakıt dağıtım şirketleri tarafından ithal edilen ve kullanıma sunulan mevcut araç tanımlama sistemlerinde, plaka bilgisi teyit edilmeden ve gerekli plaka doğrulaması yapılmadan dağıtılan araç tanımlama üniteleri ile akaryakıt satışı yapılmaktadır. Bu sebeplerden dolayı aslında şirkete ait olmayan araçlardan alınan akaryakıt düzensiz bir şekilde gider yazılmakta ve bunun sonucunda büyük vergi kayıpları meydana gelmektedir.
UTTS'nin devreye girmesiyle akaryakıt satışlarında bu tür düzensiz sertifikasyonlar sona erecek, plakaların manuel girişinin önüne geçilecek ve vergi kayıplarının önüne geçilecek.
Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadelenin sağlanması amacıyla başlatılan UTTS projesi kapsamında sistem bir yıl gibi kısa bir sürede kuruldu. Bu kapsamda 1.500'ün üzerinde yetkili Araç Tanıma Birimi (TTB) montaj firması ve 4.000'in üzerinde eğitimli teknisyen, ülke genelinde araçlara TTB kurulumlarını büyük bir hızla sürdürüyor. Bugüne kadar verilen TTB siparişi sayısı 1,1 milyon, UTTS'ye kayıtlı akaryakıt istasyon sayısı ise 4.000'dir.
Genel Müdürlüğümüzün UTTS kapsamında sağladığı TTB'ler yerli yazılımlarla programlanmaktadır. UTTS kapsamında üretilen tüm veriler Türkiye'deki veri merkezlerinde yedekleri ile saklanmaktadır.
UTTS projesinin yürütülmesi için Genel Müdürlüğümüzce Kamu İhale Kanunu uyarınca 10 Kasım 2023 tarihinde ihale yapılmış olup, benzer teknolojileri geliştiren, gerekli yeteneklere sahip ve işleri tamamlayan 6 firma, benzer istekliler mevcut olup, ihaleye katılanlar arasında; ihale süreci gerçekleştirildi ve son olarak en rekabetçi teklifi sunan firma ile gerekli teminatlar alınarak sözleşme imzalandı.
UTTS projesinde satın alma garantisi bulunmamakta olup, proje finansmanının tamamı yüklenici tarafından karşılanmaktadır. UTTS kapsamında, Genel Müdürlüğümüzce 3 yerli firmaya akaryakıt istasyonu ekipmanlarının üretimi ve satışı konusunda, 8 yerli firmaya ise kurulum ve montajı konusunda Genel Müdürlüğümüzce yetki verilmiş olup; Böylece donanım üretimi ve satışının yanı sıra kurulum ve montajı alanında da rekabet ortamı yaratılmış ve bu donanımın temini ve kullanımı garanti altına alınmıştır.
TTB'lerde kullanılan çipler, Genel Müdürlüğümüz tarafından Türkiye Cumhuriyeti pasaport, nüfus cüzdanı gibi resmi evrakların üretiminde yıllardır güvenle kullanılmaktadır.
UTTS kapsamında Hollanda menşeili ve NASDAQ borsasında işlem gören NXP firmasının ürettiği çipler ham olarak satın alınıyor. Çiplerin tüm yazılım ve güvenlik unsurları Genel Müdürlüğümüzün bu alandaki bilgi ve tecrübesiyle yerli ve milli olarak geliştirildi.
Gerçekçi olmayan ve yanıltıcı iddiaların aksine UTTS teknolojisi %100 güvenlidir ve Türk mühendisleri tarafından geliştirilmiştir. Basında çıkan bazı haberlerin aksine, UTTS'de kullanılan çiplerin üretimi, programlanması veya ithalatında hiçbir Kanadalı veya İsrailli şirket yer almıyordu.
Bu vesileyle, 7 Aralık 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Ulusal Taşıt Kimlik Sisteminin Uygulanmasına İlişkin Genel Tebliğde yapılan değişiklik kapsamında, TTO (Taşıt Kimlik Tespit) yöneten mükelleflerin yükümlülükleri Okuyucu) ve kurulu diğer ekipmanlar; Ticari araç sahipleri, TTB kurulum yükümlülüklerini, 31.01.2025 tarihine kadar “utts.gov.tr” üzerinden gerekli başvuru ve kayıt işlemlerini tamamlayıp, 30.04.2025 tarihine kadar kurulum işlemini tamamlayarak; Bu sayede akaryakıt istasyonlarını işleten vergi mükelleflerinin 30.04.2025 tarihine kadar herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmayacağını, katkı sağlayan araç sahiplerinin aynı tarihe kadar akaryakıt masraflarını gider olarak göstermeye devam edebileceklerini ve herhangi bir ödeme zorunluluğunun bulunmadığını hatırlatırız. Mevcut bireysel araçlara TTB taktırın.
“Genel Müdürlüğümüz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kamuoyunu doğru ve şeffaf bir şekilde bilgilendirmeye devam edecek, çeşitli medya kuruluşları tarafından gündeme getirilen asılsız ve kasıtlı iddia ve ithamlar konusunda hukuki yollara başvurmaktan çekinmeyecektir.”