'Erken belirtilere benzer' Güzel buluş! Gizlilik perdesi kalktı
İtalya'nın Bologna Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Uruk çivi yazısı yazısından önce var olan proto-çivi yazısı yazısı ile 6.000 yıl önceki silindir mühürler üzerindeki tasarımlar arasında önemli bağlantılar buldular. Profesör Silvia Ferrara, bulguların önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Yazının 4. binyılda Mezopotamya'da ortaya çıktığına dair geleneksel açıklamaları sorgulamak istedik.”
YAZMA GELİŞİMİNDE ETKİLİ GÖRÜLÜR
Silindir mühürler aynı zamanda Uruk ile Mezopotamya'daki diğer çevre şehirler arasındaki ticaret ağlarında da muhasebe sistemi olarak kullanılıyordu. Ticaretin düzenlenmesinde önemli rol oynayan mühürlerin, yazının gelişmesinde de etkili olduğuna inanılıyor.
“İlk yazı işaretlerine benzer şekilde kullanıldığını gördük”
Araştırmanın ortak yazarları Kathryn Kelley ve Mattia Cartolano, yazının doğuşunu anlamak için mühürleme teknolojisi ile yazı arasındaki ilişkiyi incelemeye çalıştıklarını söyledi. Kelley, “Bu mühürlerdeki sembollerin eski yazı işaretlerine benzer şekilde kullanıldığını gördük” dedi.
Profesör Silvia Ferrara, mühürlerin yazının tek kaynağı olarak kabul edilemeyeceğini ancak yazının kökenine büyük katkı sağladıklarını gözlemledi. (DHA)