Kene kaynaklı yeni bir virüs keşfedildi! İlk belirtilere dikkat edin

0

Hastalığın nedenini anlamak ve hastalıktan sorumlu virüsü bulmak için araştırmacılar, kan örneğindeki genetik materyali sıraladılar. Daha önce bilinmeyen bir virüs buldular. Bu virüs, tehlikeli Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüsü de dahil olmak üzere kene kaynaklı diğer virüslerin yakın akrabasıdır ve ölüm oranı %30'dur.

Sciencealert'in bildirdiği üzere 'sulak alan virüsü' olarak adlandırılan bu virüs, Nairoviridae ailesinin ortonairovirüs cinsine ait.

Araştırma ekibi, kuzeydoğu Çin'de kene ısırmasından bir ay sonra akut ateş gelişen diğer hastaları inceledi ve 17 sulak alan virüsü vakası daha tespit ederek virüsün bölgede yaygın olduğunu doğruladı.

VİRÜS KOYUN, DOMUZ VE ATLARDA TESPİT EDİLDİ

AW188235_02

Ekip, sulak alan virüsünün kaynağını anlamak için geniş çaplı bir ekolojik çalışma yürüttü.

Bölgede yaşayan kenelerin yanı sıra büyükbaş ve yabani hayvanlar da incelendi. Yapılan çalışmalar sonucunda koyun, domuz ve atlarda virüs tespit edildi. Bu durum çiftlik hayvanlarının sulak alan virüsünün taşıyıcıları olabileceğini düşündürmektedir.

Sulak alan virüsü şu ana kadar yalnızca kuzeydoğu Çin'de bulundu. Ancak virüsün bulaşmasında rol oynayan kene türlerinin Avrupa ve Asya'da çok daha geniş bir dağılıma sahip olması nedeniyle virüsün çok daha yaygın olabileceği düşünülüyor.

KENELERLE BULAŞAN HASTALIKLAR

AW194210_01

Yeni kene kaynaklı hastalıkların tespitinin artmasının çeşitli nedenleri vardır.

Birincisi, kene kaynaklı birçok hastalığın ateş, baş ağrısı ve yorgunluk gibi spesifik olmayan semptomları vardır ve bu da onları diğer yaygın hastalıklarla kolaylıkla karıştırır. Ayrıca kene kaynaklı hastalıklar bulaşıcı değildir, bu nedenle Kovid veya grip gibi salgınlarda ortaya çıkmazlar.

Birlikte ele alındığında bu özellikler, kene kaynaklı bir hastalığın ilk seferde tespit edilmesini oldukça zorlaştırır. Ancak sulak alan virüsünü tanımlamak için kullanılanlar da dahil olmak üzere yeni genetik sıralama teknikleri, yeni patojenlerin tanımlanmasını kolaylaştırdı.

AW189955_01

İkincisi, bir hastada yeni bir patojen tespit edilse bile bunu kenelere bağlamak her zaman kolay değildir. Pek çok insan kene tarafından ısırıldığının farkına bile varmaz.

Keneler küçüktür ve genellikle bacakların arkası gibi kontrol edilmesi zor yerlerde cildimize yapışır. Ayrıca sivrisinek ısırığı gibi kene ısırmasını da hissetmiyoruz. Kene kaynaklı hastalığı olan birçok hastanın ısırıldığına dair hiçbir anısı yoktur.

KORUMAK İÇİN YAPIN

Kene kaynaklı hastalıklardan korunmak için çimenlik ve ağaçlık alanlarda yürüyüş ve kamp yaparken uzun pantolon giymeli ve kovucu spreyler kullanmalısınız. Eve döndüğünüzde kendinizi ve evcil hayvanınızı keneler açısından dikkatlice kontrol edin.

Eğer kene tarafından ısırılırsanız en kısa sürede hastaneye gitmelisiniz.

Önceki içerik Sonraki içerik

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

gaziantep escort