Scholz, Yahudi Pogromu yıl dönümünde konuştu: ‘Bir daha asla’
Almanya Başbakanı, “Bir daha asla” ifadesinin aynı zamanda İsrail’le dostluk anlamına da geldiğini değerlendirdi.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Almanya’daki “Yahudileri”, İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşın ortasında yeniden yükselişe geçen Yahudi karşıtlığından koruyacağına söz verdi.
Scholz, 9 Kasım 1938’de Nazi Almanyası’nda Yahudilere yönelik kitlesel saldırıların başladığı “Pogrom Gecesi”nin 85. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, köyünde son zamanlarda yaşanan Yahudi karşıtı olaylardan “utanç ve öfke” hissettiğini söyledi.
Scholz, Berlin’in Yahudi karşıtı nefrete tolerans göstermeyeceğini söyledi.
Anma programının düzenlendiği Berlin sinagogu, Almanya ve Avusturya’da Nazi üyeleri tarafından zarar gören veya yıkılan binlerce sinagogdan biriydi.
Başında kippa bulunan Scholz, “Yahudi karşıtlığının her türü toplumumuzu zehirliyor. Buna tolerans göstermeyeceğiz” dedi. dedi.
Scholz, Almanya’nın Holokost sonrası tarihsel sorumluluğunu öğretmenin özellikle önemli olduğunu, çünkü soykırımı ilk kez deneyimleyen nesillerin artık tanıklıklarını paylaşacak durumda olmadıklarını söyledi.
Scholz, “Aynı zamanda toplumumuzdaki 5 milyondan fazla Müslüman vatandaşın yerini inkar etme fırsatı arayanların tuzağına da düşmemeliyiz” dedi. dedi.
Almanya Başbakanı, “Bir daha asla” ifadesinin aynı zamanda İsrail’le dostluk anlamına da geldiğini değerlendirdi.
“İsrail’in kendisini Hamas’ın barbar terörüne karşı savunma hakkı vardır.” Başbakan Olaf Scholz, hükümetinin Hamas tarafından rehin alınan kişilerin serbest bırakılmasını sağlamak için elinden geleni yapmaya kararlı olduğunu söyledi.
Berlin’deki Beth Zion sinagogunda düzenlenen törene Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Başbakan Olaf Scholz ve hükümet üyelerinin çoğu katıldı.
Törende ayrıca Hamas tarafından rehin tutulan İsraillilerin aile üyeleri de hazır bulundu.
“Kristallnacht” (Kırık Camlar Gecesi), Nasyonal Sosyalist Parti yönetiminin Yahudi evlerine, işyerlerine ve sinagoglarına yönelik kanlı saldırılar düzenlediği 9-10 Kasım 1938 gecesine verilen isim olarak biliniyor.
Resmi verilere göre Hitler’in iktidara geldiği 1933 yılında Berlin’de 160 bine yakın Yahudi yaşıyordu. Bu rakam İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda (1945) sadece bin dört yüze düştü.
Geri kalanlar ya esas olarak Filistin’e göç etti ya da toplama kamplarında öldürüldü.
Berlin, Naziler iktidara gelmeden önce dünyanın en büyük 10 Yahudi merkezinden biri olarak biliniyordu.
İsrail ile Hamas arasındaki savaşın ardından İsrail’i ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Tel Aviv’in kendisini koruma hakkına sahip olduğunu söyledi ve sosyal medya hesabından “İsrail ile dayanışma içinde” olduğunu yazdı.