Uzmanlar uyardı: Uyku apnesi ciddi kazalara yol açabilir

0
genişletmek

KAYNAKİHA

Nörolog Dr., uyku apnesinin yaklaşık iki türü olduğunu söyledi. Güven Arslan: “Uyku apnesi, kişinin uyku esnasında nefesinin en az 10 saniye süreyle durması olarak tanımlanabilir. Uyku apnesinin yaklaşık iki türü vardır. Bunlar merkezi ve obstrüktif olmak üzere ikiye ayrılır. Merkezi uyku apnesi doğrudan beynin uyku merkeziyle ilgili bir sorundur. “Obstrüktif uyku apnesi, hava yolunun daralması veya tıkanması nedeniyle ortaya çıkan bir apne durumudur” dedi. Uyku apnesinin günlük yaşamı önemli ölçüde etkileyen bir sorun olduğunu vurgulayan Dr. Arslan, esas olarak uyku kalitesinin azalmasına bağlı olarak gündüz uykululuğu, dikkat eksikliği, unutkanlık ve bulunduğumuz yerde hızlı uykuya dalma gibi rahatsızlıkların ortaya çıktığını belirtti. Bu durumda hastalar nöroloji, KBB ve göğüs hastalıkları bölümlerine başvurabilirler. .

“Sorunun beyinden mi yoksa boğaz ve burundan mı kaynaklandığı önemli.”

Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmethan Turan, uyku apnesi yani uykuda solunumun durması tanısı için kriterlerin uyku sırasında solunumun en az 10 saniye durması ve apne-hipopne indeksinin belirli bir oranı aşması olduğunu söyledi. her uyku periyodundan sonra.

Uyku sırasında nefes almakta zorluk çeken kişilerin, oksijen azalması, oksijen eksikliği, derin uykuya dalamama veya tam uyuyamama gibi sorunlar yaşadıklarını söyleyen Dr. Turan, “Bu hastalar solunum açısından incelendiğinde genellikle KOAH veya astım ya da obeziteye bağlı hastalıklara dönüştüklerini görüyoruz. Bu durumda tıbbi bakımın yanı sıra cihazlara destek tedavileri de uyguluyoruz. Apne-hipopne indeksi belli bir düzeyin üzerinde olan hastalarımıza uygulanmaktadır. Burada problemin merkezi yani beyinden mi kaynaklandığını, yoksa obstrüktif yani boğaz veya burundan mı kaynaklandığını ayırt etmek gerekir. Merkezi ise, o zaman cihaz ve astım ve KOAH’ın normal tedavisi yeterlidir. Ancak sorun obstrüktif ise hastayı göğüs hastalıkları, nöroloji ve kulak burun boğazdan oluşan bir kurulda değerlendiriyoruz. “Konseyin gerekli görmesi halinde KBB hocalarımızın da desteğiyle müdahaleyi planlamaya devam edeceğiz” dedi.

“Ciddi trafik sorunlarına ve kazalara neden olabilir”

Profesör. Acıbadem Kayseri Hastanesi KBB uzmanı, tehlikeli bir hastalık olması nedeniyle uyku apnesinin tüm branşlarca ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Dr. Mehmet Akif Somdaş, “Uyku apnesi tehlikeli bir durum olması nedeniyle tıbbın tüm branşları açısından önemlidir. Gündüz uykululuk, dikkatsizlik gibi durumlar, tehlikeli makinelerle çalışırken veya trafikte çalışırken ciddi riskler oluşturur ve kazalara neden olabilir. Bu bakımdan uyku apnesi ciddi bir durumdur. Kulak burun boğaz kaynaklı uyku apnesi, özellikle obstrüktif uyku apnesi, bazı durumlarda düzeltebileceğimiz bir klinik tablodur.” dedi.

Burun tıkanıklığına bağlı gelişen uyku apnesi durumlarında ameliyatla bu tıkanıklığın açıldığını vurgulayan Dr. Dr. Somdaş, şunları söyledi: “Uyku laboratuvarına burnunuzu açmadan girdiğinizde sonuçlar yanıltıcı olabiliyor. Eğer burun açık ve bademcikler büyükse ameliyatla bu sorunu çözebiliriz. Tıkanıklık dil kökünde ise dil kökündeki bademcikleri alarak bunu düzeltebiliriz. “Dilin kökündeki bademcikler küçük ve dilin yapısı çok büyükse maske ve pozitif basınçlı hava sağlayan cihazlarla uyuyarak çözüm oluşturabiliriz” dedi.

“Belirtileriniz varsa doktora başvurun”

Uyku apnesinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Somdaş, şunları kaydetti: “Trafikte kendinizi uykulu veya yorgun hissediyorsanız sonuçları çok tehlikeli olabilir. Bu durum büyük riskler taşıyor. Çünkü dikkat dağıldığında sorunlar ortaya çıkar. Sabah yorgun uyanıyorsanız ve gün içinde kendinizi yorgun hissediyorsanız, uyku probleminiz olduğunu düşünüyorsanız buna uyku apnesi açısından da bakmak gerekir. KBB, nöroloji ve göğüs hastalıkları branşları bu sorunla ilgilenmektedir. Hepsinin farklı ilgi alanları ve durumları var. Bu nedenle bu rahatsızlıklara sahip olanların acilen bu bölümlere başvurmaları ve durumlarına uygun tedavi almaları gerekmektedir. Bunu ciddiye alıyoruz.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber