Yaklaşık 720 bin öğretmen yeni müfredat eğitimi alacak
Türkiye'nin Yüzyıl Eğitim Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başladığı 9 Eylül 2024 tarihinden itibaren anaokulu, ilkokul 1'inci sınıf, ortaokul 5'inci sınıf ve lise 9'uncu sınıftan itibaren kademeli olarak uygulamaya konulacak.
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından müfredatı değişen tüm alan öğretmenlerine yeni müfredatın uygulanmasına ilişkin kapsamlı bir eğitim programı hazırlandı.
Öğretmenlere yönelik ilk eğitim “Türk Yüzyılı Eğitim Modeli Eğitici Yetiştirme Kursu” ile başladı.
Bu kapsamda bir hafta boyunca 40 saat sürecek olan Türkiye Yüzyıl Eğitim Modeli eğitmen yetiştirme kursuna öncelikle 9 binin üzerinde öğretmen eşlik edecek. Eğitmenlerin yetiştirilmesine yönelik toplam 61 farklı kurs programı planlandı.
Yeni müfredata göre öğretmen yetiştirme kursları eğitim-öğretim yılının kapanış tarihi olan 14 Haziran'da sona erecek.
Yüz yüze kurslar 2 Eylül'den itibaren mesleki eğitim döneminde başlayacak.
Türkiye'nin Yüzyıl Eğitim Modeli kapsamında eğitici eğitimi alan bu öğretmenler, görev yaptıkları illerde alanlarında yapılan müfredat değişiklikleriyle ilgili olarak yerel düzeyde yaklaşık 720 bin öğretmene eğitim verecek. Yüz yüze kurslar, 2 Eylül'de başlayacak mesleki eğitim döneminde gerçekleştirilecek.
Müfredat eğiticilerinin yeni eğitimi, programın çalışmasına katılan akademisyenler ve uzmanlar tarafından sağlanacaktır.
Eğitmenlere yönelik eğitim kursuna okul yöneticileri de katılacak
Bakanlık ayrıca okul ve kurum yöneticilerine yönelik “Türk Yüzyılı Eğitim Modeli Eğitim Yönetimi Eğiticileri Yetiştirme Kursu” planladı.
Bu alandaki kurslara 1.120 okul yöneticisi katılacak. Eğitici eğitimlerini tamamlayan bu yöneticiler, toplam 94 bin 246 okul ve kurum yöneticisine yerinde eğitim verecek.
Derslerde hangi konular yer alacak?
Yeni müfredata ilişkin ayrıntılar, Bakanlığın düzenlediği 40 saatlik eğitici eğitim kurslarında yer alacak.
Bu bağlamda derslerde Türkiye Yüzyıl Eğitim Modeli çerçevesinde hazırlanan yeni müfredatın amaçları, felsefesi, hedeflenen öğrenci profili, temel ilkeleri ve önemi anlatılacaktır.
Yeni müfredatın yapısının yeterlik çerçevesi, öğrenme çıktıları, süreç bileşenleri, öğrenme ve öğretme deneyimleri ve programlar arası bileşenlere ilişkin olarak anlatılacağı derslerde, programın uygulanmasına ilişkin ilkeler hakkında bilgi verilecek.
Müfredat değişikliklerini inceleyen derslerde örnek tematik uygulamalar, yeni yapıya uygun ders planlarının hazırlanması ve sunumu ile ölçme ve değerlendirme uygulamaları yer alacak.