29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MALTEPE ETKİNLİKLERİ 2023: İstanbul Maltepe’de 29 Ekim konserleri saat kaçta, ne zaman?

0

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 2023 Maltepe konser listesi; Arama motorlarında birçok kişi tarafından sorgulanmaktadır. Duman, Mazhar Alanson, Adamlar, Edis, İskender Paydaş ve Orkestrası ve Sıla; 29 Ekim’de Maltepe Cumhuriyet Bayramı konserleri kapsamında sahne alacaklar. İşte 29 Ekim’de İstanbul Maltepe’de gerçekleşecek konser ve etkinliklere ilişkin ayrıntılar…

29 EKİM’DE MALTEPE’DE KONSERLER

Duman 29 Ekim Pazar Maltepe Etkinlik Alanı

Mazhar Alanson 29 Ekim Pazar Maltepe Etkinlik Alanı

Erkekler 29 Ekim Pazar Maltepe Etkinlik Alanı

Edis 29 Ekim Pazar Maltepe Etkinlik Alanı

İskender Paydaş ve Orkestrası, 29 Ekim Pazar, Maltepe etkinlik alanı

Zülfü Livaneli 29 Ekim Pazar Caddebostan Etkinlik Alanı

Sıla 29 Ekim Pazar Maltepe Etkinlik Alanı

Sertab Erener 29 Ekim Pazar Ataşehir Bulvarı

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMININ ÖNEMİ

Mustafa Kemal Paşa da Erzurum Kongresi sırasında zaferden sonraki yönetim biçiminin cumhuriyet olacağını belirtmişti. Türkiye’yi 23 Nisan 1920’den bu yana yöneten Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti, milli egemenlik ilkesine dayanıyordu. Bu isimsiz bir Cumhuriyetçi yönetimdi. 20 Ocak 1921 Anayasası “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” diyor. Söylendi. Bu, yeni rejimin ilan edilmemiş bir cumhuriyet olduğunu kanıtladı.

Cumhuriyetin ilanının önündeki en büyük engel saltanattı. 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla bu engel aşıldı.

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında tarihi rol oynayan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk dönem üyeleri, yeni seçim yapılmasına karar verilerek (1 Nisan 1923) feshedildi. Yeni seçimlerin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi ikinci dönem çalışmalarına başladı. Yeni Parlamento Lozan Barış Antlaşması’nı onayladı. Böylece ulusal bağımsızlık tam anlamıyla sağlandı.

23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığında yeni Türk devletinin adı henüz belirlenmemişti. Hükümete Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti deniyordu ve hükümetin başı aynı zamanda Meclis Başkanıydı. Bu sistem içerisinde başkanlık boş görünüyordu. Artık yürürlükteki siyasi rejime uygun devlet biçimini bulmak gerekiyordu. Kurtuluş Savaşı’nın olağanüstü koşullarının bir sonucu olan parlamenter hükümet sistemi artık işlevsel değildi. Bu sistemde her Bakanlar Kurulu üyesi için ayrı oylama yapılıyordu. Bu durum hükümetin kurulmasını zorlaştırdı.

Kriz, 25 Ekim 1923’te hükümetin istifasıyla patlak verdi. Bu olay, Mustafa Kemal Paşa’ya cumhuriyeti ilan etmek için beklediği fırsatı verdi. 28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümet kurulamayınca Mustafa Kemal Paşa, Çankaya Köşkü’ndeki arkadaşlarına şöyle dedi: “Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz.” diyerek görüşünü açıkladı. O gece İsmet Paşa ile birlikte 1921 Anayasası’nın bazı maddelerini değiştiren yasa tasarısını hazırladı: “Türk devletinin yönetim biçimi cumhuriyettir.” Maddenin yer aldığı yasa tasarısına ilişkin TBMM’de yapılan konuşmaların ardından cumhuriyetin ilanı kabul edildi. “Yaşasın Cumhuriyet!” Cumhuriyet alkışlarla ilan edildi (29 Ekim 1923).

CUMHURİYET BAYRAMI ŞİİRLERİ2

Daha sonra Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Gizli oylamada 158 mebusun tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal Paşa, TBMM tarafından yeni Türk devletinin ilk cumhurbaşkanı seçildi. Daha sonra Mustafa Kemal kürsüye çıkarak şu konuşmasını yaptı: “Türkiye Cumhuriyeti mutlu, muzaffer ve muzaffer olacaktır.” Sözlerini şu sözlerle bitirdi: Devletin adı ve rejimi konusundaki tartışmalar böylece sona erdi. Cumhurbaşkanlığı sorunu çözüldü. Hükümetin kuruluş şekli yeniden düzenlendi. Buna göre; Cumhurbaşkanı başbakanı atayacak, başbakan da bakanlarını seçip cumhurbaşkanının onayına sunacaktı. Bu uygulamayla parlamenter rejim yerini parlamenter hükümet sistemine bıraktı. İsmet Paşa’ya ilk hükümeti kurma görevi verildi. Böylece Türk milletinin tarihinde yeni bir dönem açıldı.

Türk milletinin yapısına en uygun yönetim şekli olan cumhuriyet rejimini korumak ve yaşatmak asli vatandaşlık görevimizdir.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI NEDEN KUTLANIR?

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 29 Ekim 1923’te cumhuriyet yönetimini ilan etti. 1925’te çıkarılan kanunla 29 Ekim, milli bayram olarak kutlanmaya başlandı. Cumhuriyet yönetimiyle birlikte halka birçok hak tanındı.

CUMHURİYET BAYRAMINA AİT ŞİİRLER

CUMHURİYET YÖNETİMİNDEN ALINAN HAKLAR

  • Hayat hakkı
  • Sağlık hakkı
  • Eğitim hakkı
  • Kadınların seçme ve seçilme hakkı
  • Düşünce özgürlüğü
  • Din ve vicdan özgürlüğü
  • Özel hayatın gizliliği
  • Dilekçe hakkı
  • Konut bağışıklığı
    Günün önemli manşetleri
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Düğünde korku eseri istendi: 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı!Düğünde korku eseri istendi: 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı!
Repubblica'nın ilk bebeği 'Ata' 100 yaşındaRepubblica’nın ilk bebeği ‘Ata’ 100 yaşında
Mete Gazoz'un cevabı bir anda gündem oldu!Mete Gazoz’un cevabı bir anda gündem oldu!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking