Avrupa’daki ‘kayıt dışı ekonomi’ nasıl önlenebilir?

0

Bu hafta Reel Ekonomi Avrupa’daki kayıt dışı ekonomi konusunu ele alıyor.

Çoğumuz vergi memurlarından kazandığımız paranın bir kısmını kaçırdığımız için kendimizi suçlu hissediyoruz. Bu hafta Avusturya’nın Linz şehrine gidiyoruz. Merkezi burada bulunan Johannes Kepler Üniversitesi, kayıt dışı ekonominin bilinmeyen yönlerine ilişkin çok kapsamlı araştırmalar yürütüyor.

Program boyunca bireylerin ve işletmelerin neden kayıt dışı ekonomiye yöneldiğini ve bunun ülke ekonomisine etkisini tartışacağız. Bu soruna bir çözüm bulunacaksa bunun Avrupa genelinde geçerli olup olmadığını inceleyeceğiz. Daha sonra Johannes Kepler Üniversitesi’nden Friedrich Schneider, bu seçeneğe ek olarak kayıt dışı ekonomiye kaçan kişilerin neler yapabileceğini anlatacak.

Avrupa’da bu konuyla ilgili yapılan en büyük anket kısa süre önce sona erdi. Vergi ödememek için öne sürülen mazeretler kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Arkadaşa yardım etmek, işsizlik ve yüksek vergiler bu sebeplerden sadece birkaçı…

AB’de kayıt dışı ekonomi: neden ve Friedrich Schneider ile çözülebilir mi? Johannes Kepler Üniversitesi #gerçek ekonomieuronews</a> <a href="https://t.co/R5BkrCEXj6">pic.twitter.com/R5BkrCEXj6</a></p>&mdash; Maithreyi (maithreyi_s) 19 Kasım 2015

Şu anda Johannes Kepler Üniversitesi’ndeyiz. Peki gölge ekonomisi tam olarak nedir?

Ivan bir kunduracı, arkadaşı Giulietta ise bebek bakıcısıdır.

Ivan, oğluna bakması karşılığında yaptığı ayakkabıları Juliet’e verir.

Bazen vergi ödememek için ayakkabı satıp işi ucuzlatıyor.

Juliet bakıcısının tazminatını haftalık bir zarfla alıyor.

Dolayısıyla daha düşük ücretle çalışabilir, sigorta ödemeyebilir, daha uzun saatler çalışabilir.

Üstelik vergi ödemenize de gerek yok.

Ivan ve Juliet şu anda kayıt dışı ekonomide yaşıyorlar.

Kendilerini riske atıyorlar. Böylece devlet gelirleri azalır ve vatandaşlara hizmet olarak geri dönmez.

Kısacası çocuklarının geleceğini tehlikeye atıyorlar.

Bu durum şu sorunu da beraberinde getiriyor. Avrupa’da bunun gibi pek çok kayıt dışı örnek var… Bu oran en yüksek güney bölgelerinde… Bunu orta ve doğu bölgeleri takip ediyor. Ve kuzey bölgeleri. İskandinav Yarımadası’nda kayıt dışı ticaret yaparak Orta ve Doğu Avrupa’ya kıyasla daha fazla kazanabilirsiniz.

Guillaume Desjardin, insanların neden kayıt dışı ekonomiyi seçtiğini araştırmak için Danimarka’ya gitti.

Kopenhag sokaklarında ilerliyoruz. Belki burada yürüyen insanların saklayacak bir şeyleri vardır.

Bu kişilerin çoğu fazla mesai yapıyor ve fazla çalıştıkları süre kayıt altına alınmıyor.

Kayıt dışı hizmet veya mal alımı söz konusu olduğunda Danimarka, Yunanistan, Hollanda ve Letonya’nın ardından Avrupa’nın en kötü dördüncü ülkesi.

Danimarka vatandaşı 1: “Bazı tüccarların kaçak işçi çalıştırdığını duydum ama bunu hiç yapmadım.”

Danimarka vatandaşı 2: “Yasadışı çalışan kimseyi tanımıyorum ama yapan bazı insanları tanıyorum.”

Danimarka vatandaşı 3: ”İnsanlar maaşları yüksek olduğu ve daha fazla kazanmak istedikleri için bunu yapıyorlar. “Kimse bundan sonra ne olacağını düşünmüyor.”

Danimarka vatandaşı 4: ”Bu insanlar paraya aç. Daha iyi yaşamak istiyorlar ama vergi ödemeyi sevmiyorlar. Durum tam olarak bu…”

Danimarka’da kayıt dışı ekonomiden kaynaklanan vergi kaçakçılığı 1,5-3 milyar euro civarında… Avrupa genelinde bu rakam 450 milyar euro civarında…

Ben yolculuğun parasını ödedim, peki ya sen? #GerçekEkonomi#GölgeEkonomi#Ücretsiz indirinpic.twitter.com/jZVrKprSmw

– Guillaume Desjardins (@GuilDesjardins) 12 Kasım 2015

euronews: ”Kayıt dışı ekonomi başkasının masrafından geçinmek gibidir. Biletinizi almamanız halinde tren seferleri iptal edilecektir. Kimse bilet almazsa yeni trenlerin, tamir masraflarının ve çalışanların masrafları nasıl ödenecek? Ama bir şekilde biletimi aldım.

Ancak Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle artık pek çok kişi hukuki yolları tercih ediyor. Sosyal medya ile artan haksız rekabet, halkın ihtiyaç duyduğu temel kaynakları da azaltmıştır.

Ağaç İşleme ve İnşaat İşçileri Federasyonu Sekreteri Gunde Odgard: “Bu sizin çok savunmasız bir durumda olduğunuzu gösteriyor. Vergi ödemediğinizde işsizlik yardımı, tatil ve hamilelik yardımı gibi kaynaklardan yararlanamazsınız. Kısacası toplumun ayrılmaz bir parçası değil, yalnızca onun ayrılmaz bir parçasısınız.” kenar boşluğu veya açı.

Çoğu işletme vergi öder. Vergi ödemeyen şirketler haksız rekabete neden oluyor.

Bunu bir futbol maçına benzetebiliriz. Bir takım resmi olarak 11 oyuncuyla oynarken, diğer takım hile yaparak 13 veya 14 oyuncuyu kullanıyor.

Peki, eğer bir şirket vergiden kaçınıyorsa, genişlemek için yasal olarak nasıl borç alabilir?

Danimarka’da bile birçok şirket giderlerini azaltmaya çalışıyor. Her 5 Danimarkalıdan 1’i geçmişte yasa dışı çalıştı. Bu rakam Avrupa genelinde daha da yüksek…

euronews: ”Şu anda yanımda Avrupa’daki kayıt dışı ekonomi konusunda uzman bir misafirim var. Profesör Friedrich Schneider…”

”İnsanlar neden bu yolu seçiyor?” Başka seçenekleri yok mu?”

Johannes Kepler Üniversitesi’nde ekonomi profesörü Friedrich Schneider: ”Yoksulların pek fazla seçeneği yok. Bu nedenle düzensiz işçilere bu yönde büyük bir talep var. “Bu sayede haftada 50, 100 ya da 200 euro kazanabilir, yeme-içme ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.”

”Bir kişi işsizse kaçak çalışmaya mecbur bırakılır. Çünkü resmi olarak maaş kaybı oranı çok yüksek ve acil paraya ihtiyacı var.”

euronews: “Finansal kaynaklara ulaşmakta zorluk çeken iş sektörleri bu durumda yasa dışı yöntemlere başvurabilir, değil mi?”

Friedrich Schneider: ”Evet, bir noktaya kadar… Üstelik kayıt dışı ekonomi daha az maliyetli oluyor. Şirketler bu şekilde daha fazla kar elde ediyor. Herkes aynı anda kayıt dışı iş yapmayı bıraksa giderler birdenbire artardı. “Vergi memuru da hemen fark edecektir.”

”Kaçak olarak çalışan kişilerin çoğu daha önce resmi olarak çalışıyordu. Ancak eskiden çok daha fazla vergi ödüyorlardı. Bu nedenle bir şekilde bu duruma isyan ediyorlar. Vatandaşların bu vergilerden kaçmak için yasa dışı çalışmayı seçmesi şaşılacak bir şey değil…”

euronews: ”Şimdi Danimarka’ya, Guillaume’a dönüyoruz. Burada insanların %59’u kayıt dışı ekonomiyle uğraşan birini tanıdığını söylüyor. Ama vatandaşların dörtte üçü böyle bir şey yaparken yakalanırsanız ne olacağını çok iyi biliyor: Şu ana kadar kaçırılan vergilerin büyük para cezasıyla iade edilmesi…

Acaba kayıt dışı ekonomiye karşı olan Avrupalıların Danimarkalılardan öğrenecekleri bir şey var mı?

Son 10 yılda Danimarka kayıt dışı ticaret akışını önleme konusunda büyük ilerleme kaydetti.

Kredi kartıyla ödeme zorunluluğu ve sıkı kontroller meyvesini verdi.

euronews: Danimarka bu konuda özellikle son yıllarda büyük ilerleme kaydetti. Vatandaşlar kayıt dışı ekonomiye karşı daha duyarlı hale geldi.

Taşyünü Vakfı araştırma başkanı Jan Rose Skaksen: ”Kayıt dışı ekonomik verileri ölçtük ve 1994 mali verilerine döndüğümüzü fark ettik. Bu rakam ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 3’üne tekabül ediyordu. Bugün alınan tedbirlerle bu rakam yüzde 2’ye düştü. Kısacası kayıt dışı ekonomi gözle görülür bir şekilde çöktü.”

10 yıl süren çalışmalar sonucunda ekonominin üçte birinin kayıt dışı kalmasını engellemeyi başaran Danimarka, artık bu konuda Avrupa Birliği’nin diğer üyelerine de danışmanlık hizmeti veriyor.

Avrupa’da kurulan bu yeni platform sayesinde sosyal güvenlik müfettişleri, vergi ve iltica temsilcileri gibi yeni iş imkanları ortaya çıktı.

Amaç, deneyim ve bilgi alışverişi yoluyla sınır ötesi ekonominin güçlü ve kayıtlı kalmasını sağlamaktır.

Ağaç İşleme ve İnşaat İşçileri Federasyonu Sekreteri Gunde Odgard: “Değişiklik yapmazsak uzun vadede kamu kurumlarımız ve sağlık sistemimiz kullanılamaz hale gelecek. Kayıt dışı ekonomiye dahil olan şirketler toplumsal yapının gelişmesine hiçbir şekilde katkı sağlamamaktadır. Bu nedenle bu durumla mümkün olduğunca mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Ancak halktan toplanan vergi verileri bazı eyaletler için hassas bir konudur. Bu nedenle birçok ülke bu bilgiyi paylaşmak istemiyor.

Bu konuda yeni ilerlemeler kaydediliyor ve Avrupa’nın kayıt dışı ekonominin büyük kısmından kurtulması uzun bir süreç olacak.

euronews: ”Profesör Friedrich Schneider’a soruyoruz. “Kayıt dışı ekonomiyle ilgili bir Avrupa platformu… bu konuda neler söylemek istersiniz?”

Federico Schneider: ”Kayıt dışı ekonomiyi önlemek için her ülke ağır yaptırımlar, sıkı kontroller gibi farklı yöntemlere başvuruyor. “Bu nedenle Avrupa genelindeki bu resmi olmayan ekonomik döngüyü durdurmak için ortak bir politika üzerinde bir araya gelmek çok zor.”

”Eğer şimdi birlikte çalışırsak ve bana yardım etmeniz için size 50 avro verirsem bu kayıt dışı bir ekonomi mi olur?” Bazı ülkelerde evet, ancak diğerlerinde buna dostane bir iyilik diyorlar. İskandinav ülkelerinde kayıt dışı faaliyetleri Yunanistan, İtalya ve İspanya’ya göre çok daha hızlı ve temiz bir şekilde gerçekleştirmek mümkün. Örneğin Avusturya’da bir hırsızlık meydana geldiğinde bunu hemen polise bildiriyorlar. Ama pazar veya cumartesi günü eve boyacı girerse kimse ‘bakın bu kaçak bir iş’ diye düşünüp polise haber vermeyecek.”

euronews: ”Peki kayıt dışı ekonomiyi nasıl hesaplayacağız?”

Federico Schneider: ”İnsanlara sorduğunuzda bazıları abartıyor. Bazı insanlar umursamıyor. “Ancak ülkeye kayıtsız dönen kişilerin miktarına ilişkin ortalama bilgi elde edebiliyoruz.”

“Diğer bir yöntem de insanların neden kayıt dışı faaliyetlerde bulunarak nakit para kullanmak istediklerini bulmaya çalışmak.”

”Örneğin geçtiğimiz yıl İngiltere’de kayıt dışı kalan miktar gayri safi milli hasılanın yüzde 9’una denk geldi diyelim. Ülkeye gerçek maliyeti ise yüzde 6 civarında. Peki %6 İngiltere için yüksek bir rakam değil mi?

euronews: “Yani kayıtlı olmasaydı bu yöntemi kullanan firmalar mı olurdu?”

Federico Schneider: ”Elbette bu kayıt dışı döngünün tamamının yasal hale getirilmesi mümkün değil. Avusturya’da temizlik işi için normalde saat başına 8 veya 10 Euro ödersiniz. Ancak resmi yollarla ödeme yapmayı tercih ederseniz bu miktar saat başına 16,20 avroya kadar çıkabiliyor. O zaman insanlar şunu düşünebilir. Çok pahalı olmaya başladı, kendim temizlesem iyi olur!”

euronews: ”Kayıt dışı ekonomi yüzyıllardır var. “Bu sorunu düzeltmenin veya kontrol etmenin bir yolu yok mu?”

Federico Schneider: ”Devletten teşvik ve vergi indirimleri gelirse gayri resmi ekonomik döngü kayıt altına alınacak ve devletin mali kaybı kayıtlı ekonomiye dönecek. Bence en etkili yöntem bu. Ceza bir yere kadar işe yarayabilir ama çok etkili olduğunu söyleyemem. “Avrupa’da ve dünyanın başka yerlerinde kayıt dışı ekonomi her zaman olacaktır ama bunu en azından üçte bir, yarı yarıya azaltabilirsek vergi kaybı sorununu da ortadan kaldırabiliriz.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

ekrem abi sitesi