Rapor: Avrupa dünyada en hızlı ısınan kıta; sıcaklık normalden iki kat daha fazla artıyor

0

İki büyük iklim izleme kuruluşu, Avrupa'nın en hızlı ısınan kıta olduğunu ve sıcaklıkların küresel ortalamanın neredeyse iki katına çıktığını söyledi.

REKLAM

Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü ve Avrupa Birliği'nin Copernicus iklim ajansı, Avrupa'nın en hızlı ısınan kıta olduğunu açıkladı.

Ortak olarak hazırlanan raporda, bu kıtadaki sıcaklıkların küresel ortalamanın yaklaşık iki katı kadar arttığı belirtiliyor.

Raporda, iklim krizinin insan sağlığı, eriyen buzullar ve ekonomik faaliyetler üzerindeki sonuçları konusunda uyarılarda bulunuluyor.

Buna karşılık İskandinavya ve İzlanda'da sıcaklıklar ortalamanın altındaydı.

Copernicus'un direktörü Carlo Buontempo, “2023'te yüz binlerce insan aşırı iklim olaylarından etkilendi ve bu durum kıtasal düzeyde en az on milyarlarca avro olduğu tahmin edilen büyük kayıpların sorumlusu oldu” dedi.

Rapor, kıtanın iklim değişikliğinin etkilerine yanıt olarak rüzgar, güneş ve hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklara geçişi hızlandıracak hedefli stratejiler geliştirme fırsatına sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Avrupa Komisyonu'nun Kopernik'ten sorumlu Başkan Yardımcısı Elisabeth Hamdouch şunları söyledi: “Avrupa, sıcaklıkların arttığı ve rekor sıcaklıklar, orman yangınları, sıcak hava dalgaları, buzullarda buz kaybı ve kar yağışının az olması gibi aşırı iklim olaylarıyla dolu bir yıl daha yaşadı.”

Avrupa'nın iklim durumuna ilişkin raporlar, kıtanın geçen yıl elektriğinin yüzde 43'ünü yenilenebilir kaynaklardan ürettiğini, önceki yıl ise bu oranın yüzde 36 olduğunu belirtiyor.

İki yıldır Avrupa'da yenilenebilir kaynaklardan fosil yakıtlardan daha fazla enerji üretildi.

2015 Paris iklim anlaşmasının bir parçası olarak küresel ısınmanın 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılması hedefi belirlendi.

Ancak rapora göre, son beş yılın ortalamaları, Avrupa'da sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelere göre 2,3 santigrat derece, küresel ölçekte ise 1,3 santigrat derece daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Copernicus, Mart ayının aylık sıcaklıkların kaydedildiği 10. ay olduğunu bildirdi.

Avrupa raporu, Avrupa genelinde ortalama deniz yüzeyi sıcaklığının 2023 yılında en yüksek yıllık seviyeye ulaşacağını ortaya koyuyor.

Ölümler arttı

Bu yıl yüksek sıcaklıkların insan sağlığı üzerindeki etkisine odaklanan raporda, kıta genelinde sıcaklığa bağlı ölümlerin arttığı ortaya çıktı.

Kıtada geçen yıl fırtına, sel ve orman yangınları nedeniyle 150'den fazla ölümün meydana geldiği belirlendi.

Hava ve iklimden kaynaklanan ekonomik kayıpların maliyetinin 2023 yılında 13,4 milyar avroyu aşacağı tahmin ediliyor.

Raporda aşırı hava koşullarının sıcak hava dalgalarını, orman yangınlarını, kuraklıkları ve selleri körüklediği belirtiliyor.

Yüksek sıcaklıklar, son iki yılda kalan buzun yaklaşık %10'unu kaybeden Alpler de dahil olmak üzere kıtadaki buzulların kaybına katkıda bulundu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking casibom