Güneşten, aşırı sıcak ve havasız ortamlardan kaçının – SAĞLIK
Hava sıcaklıklarının yükseldiği bu günlerde uzmanlar yaz hastalıklarına karşı uyarılarda bulunuyor. Enfeksiyon hastalıklarının yaz aylarında daha sık görüldüğünü vurgulayan enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, sıcak havalarda mikrop barındırma riski yüksek besinlerden uzak durulması gerektiğini söylüyor. İshalin en çok yaz aylarında görüldüğünü belirten Mamçu, yaz hastalıklarına karşı önlem alınması gerektiğinin altını çiziyor.Üsküdar Üniversitesi Hastanesi NPİSTANBUL Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, sıcaklıkların artmasıyla ortaya çıkabilecek hastalıklar hakkında bilgi vererek alınabilecek önlemleri sıraladı.Bulaşıcı hastalıklar yaz aylarında daha sık görülüyorSıcak ortamlarda mikropların daha hızlı çoğalması nedeniyle bazı bulaşıcı hastalıkların yaz aylarında daha fazla görüldüğünü belirten Uzm. Dilek Leyla Mamçu, “Gıdaların üreticiden tüketiciye ulaştırılmasının herhangi bir aşamasında uyulması gereken kurallara uyulmaması gıdaların mikroorganizmalar tarafından bulaşmasına neden olur. Kontamine yiyecek ve içeceklerin ağızdan alınması gıda zehirlenmesine, kusmaya ve bazen yüksek ateşle birlikte ishale (gastroenterit) neden olur. Ayrıca yazın denize ve yüzme havuzlarına giren kişilerin su yutmalarına ve kirli sulardan mikrop almalarına neden olur. Bir diğer çok önemli sebep ise sineklerin yaz aylarında ortaya çıkmasıdır. Bilindiği gibi sinekler çöp, pislik ve yiyecek arasında mikrop taşıyan bir köprü oluşturur. açıklama yaptıSıcak havalarda mikrop riski yüksek yiyeceklerden kaçının.İnsan sağlığını tehdit eden salmonella ve benzeri bakteriyel toksinlerin ağırlıklı olarak tavuk eti, yumurta, kaymak, mayonez, midye, istiridye ve kabuklu deniz ürünlerinde bulunduğunu vurgulayan Mamçu, “Elle hazırlandıkları için hijyen açısından özel dikkat gerektiren ve zararlı mikropların ölmesine izin verecek kadar iç ısısı yükselmeyen ızgara köfteler, kısa sürede tüketilebilen Malta peyniri, içerdiği besi nedeniyle vakumlu otomatlarda yenebilen pastörize edilmemiş tavuk. Toksin üreten osis ve salamdan uzak durmalıyız. Sütlaç, kazan, puding ve dondurma gibi süt bazlı tatlılar da hazırlandıktan sonra soğutulmadığı takdirde tehlikeli yiyeceklerdir. Mayonez, marul, çiğ yumurta salatası ve maydanoz gibi yeşillikler bile iyi yıkanmazsa riskli olabilir. uyardı. İshal, en yaygın yaz hastalığıYaz aylarında en sık görülen rahatsızlıklar olan ishal ve gıda zehirlenmelerinin, yiyecek ve içeceklerin yetersiz koşullarda üretilip saklanmasının bir sonucu olarak görüldüğünü vurgulayan Mamçu, “Sıvı ve tuz kaybının fazla olmadığı ishalde hastalar hastaneye kaldırılmadan yeterli beslenme ile ayakta tedavi edilir. İshal önleyici ilaçları (ishal önleyici ilaçları) hemen kullanmak kesinlikle doğru değildir. İshal, ateş ve kusma başta vücudumuzun zararlı faktörlerini ortadan kaldırmak veya atmak için faydalı olan savunma mekanizmalarıdır. Bu mekanizmaları engellemeye yönelik girişimlerden kaçınılmalıdır. Ancak dizanteri, kolera ve aşırı su/tuz kaybı vakaları hastaneye yatmayı gerektirir. Antimikrobiyal tedavi gerektiren bakteriyel ve protozoal ishallerde uygun tedaviye geçilir. İshal düzelene kadar yağ ve lif içermeyen gıdalardan oluşan ishal önleyici diyet uygulanır ve hastaya bol miktarda ağızdan sıvı verilir. İlk günlerde yeme içme sorununa dikkat etmek gerekir. Bağırsakları uyaran çiğ meyve ve sebzelerin tüketiminden de kaçınılmalıdır. İlk zamanlarda kızarmış ekmek, haşlanmış patates, yoğurt ve ayran tercih edilir. İlerleyen günlerde ızgara et ve pişmiş sebzelerle başlayabilirsiniz” dedi. dedi.İshal için ilk yardımİshale bağlı sıvı ve tuz kaybının çok önemli olduğunu vurgulayan Mamçu, “Bu nedenle sıvı ve tuz kaybının derecesi belirlenerek azsa ağızdan, şiddetliyse damardan yerine koyulmalıdır. Evde yapabileceğiniz ilk ameliyat; 2 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 tatlı kaşığı sodyum bikarbonatın 5 bardak soğuk kaynamış suya ilave edilmesiyle elde edilen karışımın her ishalden sonra hastanın içebileceği kadar içilmesinden oluşur. Ev koşullarında kusma ve mide bulantısı nedeniyle ağızdan alınan sıvı ve elektrolitler yerine konamıyorsa veya ateş yükselmişse hemen bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır. Mamçu, ishale karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı: – Besinlerin üreticiden tüketiciye ulaştırılmasının her aşamasını gözetleyin – Kabuğu soyulabilen besinler tüketin ve soyulmamış besinleri iyice yıkayın – Çiğ veya az pişmiş et yemeyin, çiğ süt içmeyin – Genel temizlik kurallarına uyun ve sineklerle mücadele edinYazın havuzdan veya denizden bulaşabilecek hastalıklara dikkat!Havaların ısınmasıyla birlikte havuz ve denize olan ilgiye paralel olarak bu yerlerden bulaşan enfeksiyonların da arttığını vurgulayan Mamçu, şunları kaydetti: Bu kirliliği birçok bakteri, virüs ve parazit oluşturuyor. Deniz ve nehirlerdeki kirliliğin yanı sıra havuzlardaki kirliliğin yanı sıra E.coli, Cryptosporidium, Giardia, Shigella gibi suya karışan mikroplar, suyu yutarak, kulaklara ve göze girerek bireylerde ishal, mantar hastalıkları, göz ve kulak enfeksiyonları gibi birçok ciddi hastalığa neden olmaktadır. Bunlara da dikkat edilmelidir. Havuzdan veya denizden çıkar çıkmaz vücudunuzu duş veya köpürtmek ve mikropların cildinizden arındığından emin olmak en iyisidir. dedi.Yaz hastalıklarına karşı korunma önlemleriYaz mevsiminde hava sıcaklığının artmasıyla ortaya çıkan oldukça bulaşıcı hastalıkları listeleyen Uzm. Dilek Leyla Mamçu, bu hastalıkları önlemek için genel önlemleri sıralayarak sözlerini şöyle tamamladı: – Güneşten, aşırı sıcaktan ve havasız ortamlardan kaçının – Hijyenik olmayan ve güvensiz plaj ve havuzları kullanmayın – Yıkamadan meyve ve sebze tüketmeyin – Açık havada satılan yiyeceklere itibar etmeyin – Günde en az 2 litre su için – Ateş düşürücü olarak parasetamol gibi ilaçları yanınızda bulundurun Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–